Sanayi sektöründe rekabet gücünü artırmak için sektörel dönüşüm ve teknolojik yenilenme esas alınacak. Ülke genelinde sanayi büyüme havzaları belirlenerek altyapısı hazır sanayi alanları genişletilecek. Bu süreçte lojistik, pazara yakınlık ve tarım alanlarının korunması gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.

Yüksek Teknoloji Üretim Merkezi Hedefi

Türkiye’yi bölgesinde yüksek teknoloji üretim merkezi haline getirecek büyük ölçekli yatırımlar ve proje bazlı özelleştirilmiş mekanizmalar hayata geçirilecek. Bu kapsamda yarı iletkenler, e-mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, haberleşme ve uzay teknolojileri gibi öncelikli teknoloji alanlarına yatırım yapılacak ve bu sektörler HIT-30 Programı ile desteklenecek.

Borsa İstanbul'da kazandıran endeksler Borsa İstanbul'da kazandıran endeksler

Yerli Üretim Desteklenecek

Kamu alımlarıyla yerli ürünlerin ve teknoloji transferinin desteklenmesi planlanırken, yatırım teşvik sistemi sadeleştirilerek daha etkin hale getirilecek. Yüksek katma değerli ürün grupları ve ihracat odaklı sektörlerdeki yatırımlara yönelik kredi destekleri sağlanacak.

AR-GE ve Yenilik Ekosistemi Güçlendirilecek

AR-GE temelli yatırımlar ve girişimcilik desteklenecek, girişim ofisleri ve kuluçka merkezleri yaygınlaştırılarak daha fazla girişimci ekosisteme dahil edilecek. Fikri mülkiyet varlıklarının katma değerli üretime katkısını artırmak amacıyla patent, marka ve tasarımların ticarileştirilmesine yönelik mekanizmalar güçlendirilecek.

KOBİ’ler ve Teknogirişimler Desteklenecek

Yüksek teknolojili imalat ve bilişim sektörlerinde büyüme potansiyeli olan KOBİ’ler ve “Turcorn” olma potansiyeline sahip girişimler desteklenecek. Bu işletmelerin küresel rekabet gücünü artırmak için daha odaklı ve yoğun destek programları devreye alınacak.

OVP, Türkiye’nin yerli üretim kapasitesini artırarak, yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesi ve küresel rekabet gücünün artırılması için kapsamlı bir yol haritası sunuyor.

Kaynak: AA