OpenAI, yapay zeka destekli video üretim aracı Sora’nın son sürümü olan Sora Turbo’yu pazartesi günü duyurdu. Abonelik sistemiyle çalışan ChatGPT kullanıcılarına sunulan araç, 20 saniyelik fotogerçekçi videolar üretme yeteneğiyle dikkat çekiyor. Ancak bu teknoloji, deepfake videolar gibi etik sorunları gündeme getiriyor.
Sora, şu an için Avrupa Ekonomik Alanı, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta kullanıma sunulmayacak. OpenAI CEO’su Sam Altman, Avrupa pazarına girişin düzenleyici engeller nedeniyle geciktiğini belirtti. “Bu bölgelerde de piyasaya sunmak için elimizden geleni yapacağız,” dedi.
Güvenlik ve Etik Önlemler
OpenAI, Sora ile yasa dışı kullanım risklerini önlemek için bir dizi güvenlik önlemi aldı. Araçta, görünür filigranlar ve doğrulama metadataları yer alacak. Kullanıcıların başta kişi görüntülerini yüklemesine kısıtlamalar getirilecek.
Altman, "İçerik denetim sürecinde başta biraz muhafazakar bir yaklaşım sergileyeceğiz, ancak geri bildirimlerinizi bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Şirketin açıklamasına göre, en zararlı kötüye kullanım biçimleri, örneğin çocuk istismarı içerikleri ve cinsel deepfake’ler kesinlikle engellenecek.
Sora’nın Sınırları
OpenAI, Sora’nın fiziksel gerçekçiliği her zaman yansıtamayabileceğini ve karmaşık hareketlerde zorluklar yaşayabileceğini belirtti. İlk olarak Şubat ayında sanatçılar, film yapımcıları ve güvenlik test uzmanlarına sunulan araç, bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla geliştirildi.
OpenAI’nin yanı sıra Meta, "Movie Gen" adlı video aracı üzerinde çalışırken, Google da "Veo" isimli yapay zeka destekli video üretim aracını geliştirdi. Ancak her iki ürün de henüz halka açık olarak kullanıma sunulmadı.