ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, yapay zeka araştırmalarını daha da ilerleteceğini duyurdu. Şirket, tarihin en büyük girişim sermayesi anlaşması ile 6,6 milyar dolar (6 milyar euro) topladığını açıkladı. OpenAI, bu yatırımı “misyonunu hızlandırmak” amacıyla kullanacağını belirtti.

Mikroplastiklerin kanser ve üreme rahatsızlıklarına neden olabileceği saptandı Mikroplastiklerin kanser ve üreme rahatsızlıklarına neden olabileceği saptandı

Bu duyuru, OpenAI'nin kâr amacı güden bir fayda şirketine dönüşmeyi ve artık kar amacı gütmeyen yönetim kurulu tarafından kontrol edilmeyecek bir yapıya geçmeyi değerlendirdiğine dair çıkan haberlerin ardından geldi.

Araştırma, Geliştirme ve Yeni Araçlar

2015 yılında kurulan ve Sam Altman liderliğindeki OpenAI, bu fonları yapay zeka araştırmalarını artırmak, bilgi işlem kapasitesini genişletmek ve karmaşık sorunları çözmek için yeni araçlar geliştirmek amacıyla kullanmayı planlıyor.

Yatırım turuna Thrive Capital liderlik ederken SoftBank, Microsoft, Nvidia, Tiger Global ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin kontrolündeki MGX gibi firmalar da katılım sağladı. Financial Times'a göre, OpenAI, yatırımcılara rakip yapay zeka girişimlerine yatırım yapmalarını engelleyen bir “özel yatırım” şartı koydu. Bu nedenle, Apple'ın yatırım görüşmelerinden çekildiği bildirildi.

OpenAI'nin Mali İşler Direktörü Sarah Friar, “Her hafta 250 milyondan fazla insan, ister başka bir dilde iletişim kurmak, ister zorlu araştırma problemlerini çözmek olsun, her türden zorluk karşısında ChatGPT'ye başvuruyor,” dedi. “Yapay zeka, öğrenimi kişiselleştirmeye, sağlıkta çığır açan gelişmeleri hızlandırmaya ve verimliliği artırmaya başladı. Ve bu, sadece bir başlangıç.”

OpenAI'nin İç Karışıklıkları ve Dönüşüm Planları

OpenAI CEO'su Altman, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada OpenAI'nin “normal bir şirket olmadığını” belirtti. Şirketin teknoloji direktörü Mira Murati'nin istifa ettiğini duyurmasının ardından, şirket içinde bazı huzursuzluklar yaşandı. Ayrıca, yönetim kurulu Altman'ı kısa bir süreliğine görevden aldı ve yeni ürünlerin hızlıca piyasaya sürülmesinin güvenlik kaygılarını artırdığı gerekçesiyle eleştirildi. Ancak, Microsoft'un araya girmesiyle Altman görevine geri döndü.

Yapılan haberlere göre, OpenAI, kâr amacı güden bir fayda şirketine dönüşmeyi ve kar amacı gütmeyen yönetim kurulu kontrolünden çıkmayı düşünüyor. Ayrıca, Altman'ın şirkette hisse alacağına dair haberler de bulunuyor. OpenAI, yaptığı açıklamada, “yönetim kurulunun, Sam'in hisse ile ödüllendirilmesinin şirket ve misyonu için faydalı olup olmayacağı konusunda tartışmalar yaptığını” belirtti ancak “herhangi bir spesifik rakamın konuşulmadığını ve henüz karar alınmadığını” ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi