OpenAI, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olmaktan kar amacı güden bir şirkete dönüşüm planlarını sürdürüyor ve CEO Sam Altman'a şirketin hisselerinden bir pay vermeyi tartışıyor. Bu gelişme, ChatGPT'nin geliştiricisi olan şirketin üst düzey yöneticilerinde meydana gelen bir dizi istifanın ardından geliyor.

OpenAI’nin web sitesinde, “OpenAI tamamen bağımsız bir şirket olup OpenAI Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşu tarafından yönetilmektedir” ifadesine yer verildi. Bu durum, Altman’a karşı gerçekleştirilen kısa süreli bir yönetim darbesi ve kurucu Elon Musk tarafından şirkete açılan bir dava gibi konuların başında geliyor.

Reuters’in ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı habere göre, şirketin yeniden yapılandırılması gündemde. Bloomberg ise Altman'a %7'lik bir hisse verilebileceğini bildirdi. Ayrıca, şirketin şu anda 150 milyar dolardan fazla bir değere ulaşması beklenen yeni bir yatırım turu geçirdiği söyleniyor.

Üst Düzey İstifalar Peş Peşe Geliyor!

Çarşamba günü, baş teknoloji sorumlusu Mira Murati, "zor bir karar" alarak OpenAI'den ayrıldığını duyurdu. Murati, "Kendi keşiflerim için zaman ve alan yaratmak istiyorum" dedi.

CEO Sam Altman, Murati'nin yanı sıra şirketin baş araştırma sorumlusu Bob McGrew ve diğer bir araştırma lideri Barret Zoph'un da görevlerinden ayrıldığını açıkladı. Altman, bu kararların "birbirinden bağımsız ve dostane bir şekilde alındığını" belirtti.

OpenAI, ilk olarak bir kâr amacı gütmeyen araştırma laboratuvarı olarak kuruldu ve özellikle ChatGPT ile tanınmakta. Kurucu başkan Greg Brockman, Ağustos ayında "yıl sonuna kadar bir izin" aldığını duyurmuştu. Diğer bir kurucu John Schulman, Ağustos ayında rakip firma Anthropic'a geçti. AI güvenliği alanında çalışan bir başka kurucu Ilya Sutskever ise Mayıs ayında ayrılarak kendi AI şirketini kurdu. Sutskever'in ayrılışının ardından, güvenlik ekibinin ortak liderlerinden Jan Leike de istifa etti ve OpenAI'yi güvenlik konularını ikinci plana atmakla eleştirdi.

Murati, sosyal medyada paylaştığı veda notunda, OpenAI ve Altman hakkında olumlu ifadeler kullanarak şirketi "AI inovasyonunun zirvesinde" tanımladı ve bu kadar değerli bir yerden ayrılmanın zor olduğunu belirtti. Altman, Murati'nin hizmetine teşekkür ederek, hızlı büyüyen bir şirkette liderlik değişimlerinin doğal olduğunu ifade etti. "Bu kadar ani olmasının doğal olduğunu söylemeyeceğim, ama biz normal bir şirket değiliz," dedi.

Yapay zeka, engelli öğrenciler için eğitimde devrim yaratabilir Yapay zeka, engelli öğrenciler için eğitimde devrim yaratabilir

Murati, geçen yıl Altman’ın görevden alınmasının ardından geçici CEO olarak atanmıştı. Şirket, daha sonra başka bir geçici CEO getirerek Altman'ı liderlik rolüne geri getirmiş ve onu görevden alan yönetim kurulunun çoğunu değiştirmişti.

Kaynak: Haber Merkezi