DİPLOMASİNİN NABZINI TUTTUK
Dördüncüsünü düzenledikleri Antalya Diplomasi Forumu’nun (ADF) bu yıl da diplomasinin nabzını tuttuğunu kaydeden Fidan, ADF'nin zengin ve çok katmanlı istişare platformu olarak öne çıktığını vurguladı. Fidan, ADF'nin bölgesel ve küresel gelişmelere ışık tutarak mevcut sorunlara çözüm önerileri getirdiğini ifade etti.
ADF’DE UZLAŞMA ÖNE ÇIKTI
Geleceği birlikte inşa edecek iş birliği mekanizmalarını ele aldıklarını aktaran Fidan, “Ayrışan dünyada diplomasinin kutuplaşmayı değil, uzlaşmayı nasıl öne çıkarabileceğini tartıştık. Diplomasinin sadece kriz anlarında başvurulan bir araç değil, aynı zamanda dönüştürücü bir akıl ve onarıcı bir irade olduğunu vurguladık.” dedi.
ERDOĞAN’IN SURİYE ZİYARETİ
Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ziyaretine ilişkin bir soruya “Uygun şartlar, tarih ve zemin üzerinde çalışıyoruz; yani bu gerçekleştiği zaman kendileri de Suriye'yi ziyaret etmek istiyorlar.” yanıtını verdi.
GELECEĞE DAİR UMUT VE KAYGILARI DİLE GETİRDİK
Dışişleri Bakanı Fidan, Antalya Diplomasi Forumu’nun ardından yaptığı basın toplantısında, 155 ülkeden 21’i devlet başkanı olmak üzere 6 bini aşkın kişiyi ağırladıklarını belirterek bu yılki buluşmada insanlığın ortak geleceğine dair umut ve kaygıları hep birlikte dile getirdiklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 4’üncüsünü düzenledikleri Antalya Diplomasi Forumu’nun (ADF) bu yıl da diplomasinin nabzını tuttuğunu belirterek, “Toplamda 155 ülkeden 6 bini aşkın konuğu ağırladık. Bunların arasında 21 devlet ve hükümet başkanı, 5 devlet ve hükümet başkan yardımcısı, 2 meclis başkanı, 2 özerk yönetim lideri, 64 bakan, 61 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcisi, ayrıca çok sayıda düşünce kuruluşu temsilcisi, diplomatlar, bilim adamları ve iş adamları forumumuza iştirak etmişlerdir.” dedi. Bakan Fidan, Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olarak yer aldığı, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu’nun (ADF) son gününde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Dördüncüsünü düzenledikleri ADF’nin bu yıl da diplomasinin nabzını tuttuğunu kaydeden Fidan, ADF’nin zengin ve çok katmanlı istişare platformu olarak öne çıktığını vurguladı.
155 ÜLKEDEN 6 BİNE AŞKIN KİŞİ KATILDI
Fidan, ADF’nin bölgesel ve küresel gelişmelere ışık tutarak mevcut sorunlara çözüm önerileri getirdiğini belirterek, bu yılki buluşmada insanlığın ortak geleceğine dair umut ve kaygıları hep birlikte dile getirdiklerini söyledi. Bu geleceği birlikte inşa edecek işbirliği mekanizmalarını ele aldıklarını kaydeden Fidan, “Ayrışan dünyada diplomasiyi sahiplenme anlayışıyla diplomasinin kutuplaşmayı değil uzlaşmayı nasıl öne çıkarabileceğini tartıştık. Diplomasinin sadece kriz anlarında başvurulan bir araç değil aynı zamanda dönüştürücü bir akıl ve onarıcı bir irade olduğunu vurguladık.” ifadelerini kullandı.
Fidan, bu çerçevede toplam 50 oturum düzenlediklerini belirterek, bunun uluslararası standartlarda çok yüksek bir sayı olduğuna dikkati çekti. Bakan Fidan, “Toplamda 155 ülkeden 6 bini aşkın konuğu ağırladık. Bunların arasında 21 devlet ve hükümet başkanı, 5 devlet ve hükümet başkan yardımcısı, 2 meclis başkanı, 2 özerk yönetim lideri, 64 bakan, 61 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcisi, ayrıca çok sayıda düşünce kuruluşu temsilcisi, diplomatlar, bilim adamları ve iş adamları forumumuza iştirak etmişlerdir.” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN'IN SURİYE ZİYARETİ
Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın bir araya gelmelerine ilişkin kesinleşen bir hususun olmadığını belirterek, “Bu konularda çalışmalarımız devam ediyor. Görüşme Türkiye’de mi, Amerika’da mı olacak, ne zaman olacak, bunlar halihazırda bakanlıklarımız arasında çalışması devam eden konular.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’ye ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine ilişkin soru üzerine Dışişleri Bakanı Fidan, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı’mızın genel itibarıyla böyle bir niyeti mevcut. Biz yani uygun şartlar, tarih ve zemin üzerinde çalışıyoruz yani bu gerçekleştiği zaman kendileri de Suriye’yi ziyaret etmek istiyorlar.” Fidan, Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin, “Çalışmalar devam ediyor. Görüşme ABD’de mi Türkiye’de mi olacak, çalışması devam eden konular.” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye ziyaretine ilişkin de Dışişleri Bakanı Fidan, “Genel itibarıyla böyle bir niyeti mevcut, uygun şartlar, tarih ve zemin üzerinde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
FİLİSTİNLİLERİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Bakan Fidan, üç gün boyunca yalnızca bugünün değil, aynı zamanda geleceğin dünya düzenine dair sorulara cevap aradıklarını belirterek, şunları paylaştı: “Türkiye olarak küresel düzeyde yaşanan kutuplaşma karşısında bölgesel sahiplenmeyi ve işbirliğini temel alan bir diplomasi anlayışını savunmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede Filistin’de akan kanın durması için gayretlerimize son hızla devam edeceğiz. İsrail’in uyguladığı soykırım karşısında Filistinlilerin sesi olmaya kararlıyız. Suriye’nin güvenliği ve istikrarına yönelik tehditlere karşı mücadeleyi sürdüreceğiz.”