Fazla kilom var ameliyat olup, kilolarımdan kurtulayım diye bir düşünce gerçeği yansıtmıyor! Obezite ameliyatı olmak için belli başlı koşulların sağlanması gerekiyor. Bu kriterleri sağlayan hastalar genel cerrahi polikliniklerine başvuruyor. Öncelikle bir kişiye obez demek için hastanın, kilo-boy oranının belli bir düzeyden yukarıda olması gerekir.
AMELİYAT SONRASI HASTALARI NASIL BİR SÜREÇ BEKLİYOR?
Genel cerrahlar, ameliyat olmak isteyen hastalara gerekli muayeneyi yaptıktan sonra hastayı, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı ve diyetisyen değerlendirmesine yönlendiriyor. Eğer hasta, ilaç tedavisi uygulanmasına uygun ise, öncelikle ilaç ve diyet tedavisi ile takip ediliyor. Devlet hastanelerinde Obezite Konseyi adı altında bir konsey bulunmaktadır ve bu konseyde genel cerrahların yanı sıra endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı, diyetisyen, psikolog bulunmaktadır. Bu konseyin aldığı karar ile ameliyat kararı çıkan hastalar bir listeye alınıyor ve ameliyat öncesinde ve sonrasında hem diyetisyen hem psikolog desteği devam ediyor. Bu ameliyatlar sonrasında hastalar, yaptığı yanlışlardan biri de nasıl olsa kilo vereceğim düşüncesi ile yemek yemektir. Obezite cerrahisi uzmanları, ameliyat öncesi hastaya kilo vermesi gerektiğini söylüyor. Bu uygulama ile önerilen diyetlerde, gerek hasta metabolizmasının daha çabuk düzelmesi, gerek ameliyatın kolay geçmesi açısından önem taşıyor.
AMELİYAT SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?
Hastaların, ameliyata girmeden önce, mutlaka ameliyata engel teşkil eden durum açısından doktorlar tarafından değerlendirme yapılıyor. Hastalardan öncelikle gerekli laboratuvar tahlilleri isteniyor. Hastalara gastroskopi, (yani kamerayla mide ve yemek borusunun incelenmesi, gerekli hastalara kolonoskopi, yani kalın barsaklara kamera ile bakılması gibi tahliller) uygulanıyor. Akciğer filmi, Elektrokardiyografi (EKG), karın ultrasonu çekilir. Gerekli görüldüğü takdirde hastalardan mamografi de istenir. Gerekli branşlara danışılır. Herhangi bir engel olmayan hastaların ameliyattan bir önceki gün servise yatışı yapılır. Hastalara ameliyat öncesi herhangi bir pıhtı riskine karşı kan sulandırıcı yapılıyor ve varis çorabı giydiriliyor. Ameliyat sonrası oluşabilecek akciğer sönmesine karşı üfl eme topları veriliyor. Hasta ameliyathaneye indirildiğinde anestezi hekimi hastayı monitörize edilerek ameliyata hazırlıyor. Hasta solunum cihazına bağlandıktan sonra ameliyat öncesi hasta ile karar verilen cerrahi yöntemi uygulanıyor. Yüksek riskli hastalar ameliyat sonrası yoğun bakım ünitelerinde takip ediliyor. Ameliyat sonrası beslenmeye başlama süreci cerrahtan cerraha farklılık gösteriyor. Hastalara hem ameliyat esnasında hem ameliyat sonrasında kaçak testi yapılıyor. Ameliyat sonrası dönemde gerekli mobilizasyon sağlandıktan ve rejim başladıktan sonra hastalar taburcu ediliyor ve kontrole çağırılıyor.
AMELİYAT SONRASI KONTROL SÜRECİ NASIL?
Hastalar operasyon sonrası dönemde 14. gün, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 1. yıl kontrollerine çağrılıyor. Sonraki dönemde de hastalar her yıl kontrole çağırılıyor. Olası durumlar hakkında hastalara bilgilendirme yapılıyor ve hastalar diyetisyen takibine yönlendiriliyor. Her kontrolde gerekli laboratuvar değerleri kontrol ediliyor. Beslenme yetersizliğine bağlı oluşabilecek vitamin eksiklikleri kontrol edilip eksiklikler takviye ediliyor. Kısaca özetlemek gerekirse obezite cerrahisi ameliyatı, tek başına bir ameliyat değil, bir süreç olarak düşünülmeli ve hastalar doktoruyla iletişimi ameliyat sonrası dönemde de devam ettirilmeli.