İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilen projede, orfoz balığının boy ve kilo gibi gelişimsel parametreleri inceleniyor.

Proje Detayları

Orfoz, Akdeniz ekosisteminde önemli bir tür olup, genellikle yalnız yaşamaktadır. Proje, Yemli Uzaktan Su Altı Video Kaydı (BRUNS) tekniğiyle yürütülmekte ve her ay belirlenen noktalara dalgıçlar tarafından yerleştirilen kameralarla yaklaşık 20 saatlik görüntü elde edilmektedir. Bu görüntülerden birey sayıları kaydedilmekte ve boyları ile ağırlıkları hesaplanmaktadır.

Doç. Dr. Tuğçe Şensurat Genç, projenin koordinatörü olarak, çevreye duyarlı yöntemler kullanarak umut verici bulgular elde ettiklerini belirtti. Projenin destekçisi, Birleşik Krallık'taki The Rufford Vakfı, türün gelişimini izlemek için bir yıllık maddi destek sağlıyor.

Nesli Tehlike Altındaki Orfoz, İzmir Açıklarında İzleniyor2

Torosların en yüksek noktalarından Tahtalı Dağı karla kaplandı Torosların en yüksek noktalarından Tahtalı Dağı karla kaplandı

Popülasyon Artışı

Yasaklar ve artan farkındalığın orfoz popülasyonunu olumlu yönde etkilediği ifade ediliyor. Orfoz avcılığı, 2016 yılında yasaklanmış ve bu yasak 2028 yılına kadar uzatılmıştır. Proje kapsamında elde edilen görüntü ve anket verileri, türün sayısında bir artış olduğunu gösteriyor.

Dalış eğitmeni Hamdullah Aras, Karaburun ve çevresinde 25 yıllık tecrübesi ile orfozların korunması gerektiğini vurguladı ve koruma altında oldukları için orfozların dalgıçlara yaklaştığını belirtti.

Ekolojik Önemi ve Koruma Çabaları

Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye alınan orfoz, Bern Sözleşmesi kapsamında korunmaktadır. Yavaş büyümesi ve olgunlaşmamış bireylerin avlanması, popülasyonun azalmasında önemli bir rol oynamaktadır. Orfozlar, yaklaşık 50-60 yıl ömürleri ile 1,5 metre uzunluğa ve 60 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor.

Kaynak: AA