DEMET İLCE / MUHABİR

Pamuklu çubukların iç kulağınıza farklı şekillerde zarar verebileceği ve bunları günlük rutininizde nasıl değiştirebileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

YARALANMAYA NEDEN OLABİLİRLER

Kulağa inanılmaz gelebilir ama pamuklu çubuklar orta kulağınızda travma yaratabilir ve daha spesifik olarak kulak zarının yırtılmasına neden olabilir. Pamuklu çubukla ilişkili kulak yaralanmalarını inceleyen bir araştırmaya göre, bunların yaklaşık %73'ünün kulak temizliğiyle bağlantılı olduğu tespit edildi. Araştırmanın 1990'dan 2010'a kadar sürdüğünü ve 263.000'den fazla çocuk üzerinde çalışıldığını dikkate alırsak bu büyük bir yüzdedir.

KULAK KİRİNİ DAHA DERİNLERE İTEBİLİR

Pek çok insan, özellikle kulak kiri biriktiğinde, onu çıkarma dürtüsüne kapılır. Ancak kulak çubuğuyla kirler kulak kanalının yalnızca daha derinlerine itilirler ve sonuç olarak kulak kiri hareket etmek yerine orada durur. Bu durumda tek çözüm, kulak kirini profesyonel yöntemler kullanarak çıkarabilecek, bazen rahatsız edici olabilecek bir doktora başvurmaktır.

ENFEKSİYONLARA NEDEN OLABİLİRLER

Kulak kirinin en faydalı özelliklerinden biri, kulaklarımıza giren bakterilerin büyümesini engellemek ve kontrol altında tutmaktır. Bakterilerin ciddi hasara neden olmasını engelleyen bir güvenlik ağı görevi görür. Ancak pamuklu çubuk kullanarak hem kulak kirini hem de bakterileri daha derine ittiğimizde, bakterilerin bize zarar vermesini teşvik etmiş oluruz. Bu durumda kulak enfeksiyonuna yakalanmamız oldukça olasıdır.

NEDEN KULAK KİRİNE İHTİYACIMIZ VAR?

Kulak kiri, yukarıda da belirttiğimiz gibi bakterileri barındırması ve yok etmesinin yanı sıra, böcek ve kir gibi diğer şeylerin de kulağımıza girmesini engeller. Aynı zamanda kulağımızın kurumasını ve kaşınmasını önleyen en iyi doğal kayganlaştırıcıdır. Ve fiziksel aktiviteye girdiğimizde kendini kulaktan çıkarmaya programlanmıştır. Aslında kendisini dış kulak kanalına iter ve burada basit bir duş onu yıkar.

PAMUKLU ÇUBUKLAR KULAĞINIZI AĞRITIRSA NE YAPMALISINIZ?

Ağrı ilk başta ciddi değilse ve dayanılabilir olduğunu düşünüyorsanız, reçetesiz ağrı kesici almayı deneyebilir ve nasıl gittiğini görebilirsiniz. Ancak ağrı devam ederse ve daha sonra buna boğuk bir işitme veya kulak çınlaması da eşlik ederse, bir doktora başvurmalısınız. Profesyonel dikkat ve tavsiye gerektiren daha ciddi bir kulak yaralanması olabilir.

KULAKLARINIZI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE NASIL TEMİZLEYEBİLİRSİNİZ?

Bu 2 yöntemin evde kullanımı en etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmıştır:

Kulak damlası kullanın: Kulağınıza dikkatlice damlatacağınız bebe yağı, madeni yağ veya gliserin olabilir. Hepsi kulak kirini yumuşatmayı başaracaktır. 2 gün sonra kulağınıza bir miktar ılık su damlatmak için şırıngayı kullanabilir ve suyun dışarı çıkmasını sağlamak için başınızı eğebilirsiniz. Daha sonra kulağınızın dış kısmını temizlemek için temiz bir havlu kullanmanız gerekecektir.

Temiz bir kağıt mendil kullanın: Her duşa girdiğinizde kulak kiri yıkanır, ancak bu şekilde son kalıntıların da temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Kuru bir mendil alıp biraz suya batırıp kulağınızın dış kısmını temizleyebilirsiniz.

Ancak kaçınmanız gereken bazı tezgah üstü temizleme yöntemleri vardır:

Kulak mumlaması: Kulak konileme olarak da bilinen bu yöntem internette oldukça popüler ancak doktorlara göre hiç etkili değil. Öte yandan tehlikeli olabilir ve hatta saçınızın yanmasına neden olabilir.

Çeşitli nesneler: Yukarıda bahsedildiği gibi birçok kişi kulaklarını temizlemek için kalem kapakları, anahtarlar ve tel tokalar kullanır. Ancak bu eşyaların tümü kulaklarınıza sıkışabilir ve kulak zarınızı delmek gibi ciddi hasarlara neden olabilir.

Kulaklarınıza pamuklu çubuk kullanmakla ilgili herhangi bir sorun yaşadınız mı? Eğer öyleyse, neydi ve nasıl tedavi ettiniz?

Editör: Demet İlce