Diriliş Postası muhabiri Batuhan Gülşah – Atina
Yunanistan kamuoyu, Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine ara vermesini kutluyor. Bir aydır bölgede petrol ve doğalgaz arama araştırmalarını sürdüren Oruç Reis, geçtiğimiz Pazar günü Antalya Limanı açıklarına demir attı. Yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik bir alanı tarayan geminin bakım ve ikmal çalışmaları nedeniyle faaliyetlerine ara verdiği, Enerji Bakanlığı tarafından özellikle vurgulansa da, Yunan siyasiler bu gelişmeyi de propaganda aracı olarak kullanmaktan geri durmadı.
Cumhurbaşkanı Katerina Sakelloropulu “Oruç Reis’in kıta sahanlığımızdan çekilmesi bir zorunluluk” ifadesini kullanırken, Hükümet Sözcüsü Stelyos Peças da Oruç Reis gelişmesini “Türkiye gerginliği azaltmak ve Avrupa Birliği’nden yaptırıma maruz kalmak arasında seçim yapmak zorundaydı, gerginliği azaltmayı tercih etti” ifadeleriyle yorumladı.
“EKONOMİYİ KURTARMA ÇABASI” YORUMU
Yunan haber kanalları da Oruç Reis konusunda siyasilerin tutumunu takip etti. İkmal yüzünden geri dönen gemi için “Oruç Reis için 12 Eylül’de biten NAVTEX yenilenmedi ve gemi limana çekildi. Erdoğan korktu”, “Türkler geri adım attı” ve “Yaptırım tehditlerine dayanamadılar” türü başlıklar atıldı. İktidar partisi Yeni Demokrasi’ye yakın televizyon kanalı SKAİ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bozulan Türk ekonomisini yaptırımlardan kurtarmak için Oruç Reis’i geri çekmek zorunda kaldığını iddia etti.
LİMANA DÖNÜŞ SONRASI İLK BULUŞMA
NATO’nun girişimiyle Türk ve Yunan heyetler arasında Ege ve Doğu Akdeniz’deki askeri gerilimi azaltma amaçlı görüşmeler devam ediyor. İki taraftan yetkililer bugün Brüksel’de yeniden bir araya gelecek. Yunan medyası, Oruç Reis’in limana dönmesinin ardından tarafların gerçekleştirileceği ilk buluşma olacağına dikkat çekerek “Türkiye’nin saldırgan ve provokatif tutumunu azalması yolunda” adım atılabileceğini umut ediyor. Geminin sözde Yunan kıta sahanlığından çekilmesinin arkasında yatan sebebin bu görüşmeyle alakalı olduğu öne sürülüyor.