Tövbe pişmanlık duymak, büyük mahcubiyet içerisinde Allah’tan c.c. af dilemek demektir. Yaptıklarına bir daha geri dönmemek üzere tövbe etmek demek olan nasuh tövbesi nasıl yapılır? İşlenen günahlardan büyük pişmanlık içerisinde tövbe etmek o günahı hiç işlenmemiş gibi olmaya vesile olur. Bunun için Allah c.c. katında kabul olunan bir tevbe ile af dilemek gereklidir. Peki, Nasuh tövbesi nedir, ne demek ve nasıl edilir? İşte detaylar.
Nasuh tövbesi nedir ve ne demek? Nasuh tövbesi neden ve nasıl edilir?
Allah c.c. Tahrim Suresi’nin 8. ayet-i kerimesinde;
Bismillâhirrahmânirrahîm
“يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا تُوبُٓوا اِلَى اللّٰهِ تَوْبَةً نَصُوحاًۜ”
“Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah’a tövbe edin”
buyurmaktadır. Bu itibarla Müslümanların farkında olarak veya olmayarak her türlü yaptığı hatadan pişman olup imanının gereği olarak bir daha işlememek üzere niyet edip Allah c.c. af dilmesi hayattaki en önemli vazifelerindendir.
Tövbe (tevbe): Yaptığı fenalığa, hataya pişman olmak. Allah’dan c.c. afv dilemek ve bir daha işlememeye azmetmek, niyet etmek demektir.
Nasuh tövbesi nedir? (Nasûh tevbesi) ise; Sâdık tevbe demektir. Nasuh tövbesi, işlediği hataya bir daha asla rücû etmemek (dönmemek) üzere Allah’tan c.c. afını dileyip söz vermek ve bu sözüne de sadık kalmak demektir. Sadık kalındığı takdirde nasuh tövbesi edilmiş olur.
İnsan ruhunu teslim etmedikçe tövbe kapısı kapanmayacaktır. Günahı ne kadar büyük olursa olsun Allah’tan ümit kesmeyip tevbe etmek, af dilemek ve Allahü Teala’nın ‘Tevvâb’ sıfatı ile, sonsuz rahmet ve mağfireti ile o günahını affedeceğini ümit etmek ‘kulluğun’ gereğidir. Yaptığı günahın büyüklüğünün düşünerek son derce mahcubiyet ve üzüntü içerisinde göz yaşlarıyla gerçek bir pişmanlık hissiyle dünya başına dar gelircesine (nasuh tövbesi) ile tevbe etmek, günahının affına ve tövbesinin kabulüne vesiledir.
Günahının affedilmeyeceğini düşünmek ise Allah’ın Tevvâb sıfat-ı celîliline itimatsızlık ve sonsuz merhametinden şüphevari bir davranıştır ve ümitsizlik kişinin imanını böylece tehlikeye atarak belki işlediği günahtan daha büyüğünü işlemiş olmasına sebeptir.