DEMET İLCE / MUHABİR
Ay'da havaya uçan bir robot treni kulağa abartılı mı geliyor? NASA, konsepti inceleyen bir çalışma için daha fazla fon sağlanmasına yeşil ışık yaktığı için öyle düşünmüyor gibi görünüyor.
"Bir Yolda Esnek Havaya Yükselme" (FLOAT) adı verilen proje, gelecekteki uzay araştırmaları için "bilim kurgu benzeri" projeler geliştirmeyi amaçlayan NASA'nın Yenilikçi Gelişmiş Konseptler programının (NIAC) ikinci aşamasına taşındı.
Ajansa göre FLOAT projesi, 2030'lu yıllarda malzemelerin ay yüzeyinde taşınmasıyla sonuçlanabilir.
NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda robotik mühendisi olan proje lideri Ethan Schaler, NASA blog yazısında "Ay'da güvenilir, otonom ve verimli yük taşımacılığı sağlayacak ilk ay demiryolu sistemini inşa etmek istiyoruz" diye yazdı. "Dayanıklı, uzun ömürlü bir robotik taşıma sistemi, 2030'larda sürdürülebilir bir ay üssünün günlük operasyonları için kritik öneme sahip olacak."
NASA'nın ilk tasarımına göre FLOAT, ay yüzeyindeki tozdan kaynaklanan aşınmayı azaltmak için üç katmanlı bir film yolu üzerinde uçan manyetik robotlardan oluşacak. Arabalar bu robotlara monte edilecek ve yaklaşık 1,61 km/saat hızla hareket edecek. NASA'nın gelecekteki ay üssüne günde yaklaşık 100 ton (90 metrik ton) malzeme taşıyabilirler.
NASA , ajansın Artemis misyonunun bir parçası olarak 2026 gibi erken bir tarihte astronotları aya geri göndermeyi planlıyor ve sonunda gelecekteki uzay araştırmalarına yardımcı olmak için kalıcı bir ay üssü kurmayı hedefliyor.
Bir sonraki geliştirme aşamasına geçen diğer "bilim kurgu benzeri" NIAC planları arasında sıvı bazlı teleskoplar ve plazma ile hareket eden bir roket yer alıyor.