Myanmar’da gündem yeni zorunlu askerlik yasası.

Ülkedeki genç kadın ve erkeklerin zorunlu askerlik yapacağı 10 Şubat'ta alınan kararla duyurulmuştu.

Askeri yönetim, yeni yürürlüğe giren zorunlu askerlik uygulamasına ilişkin açıklamada bulundu.

KİMLER ASKERE ALINACAK?

Yasa uyarınca her ay 5 bin genç erkek ve kadın askere alınacak.

Myanmar Askeri Hükümeti Sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun, BBC'ye yaptığı açıklamada, ilk grubun nisan ortasındaki geleneksel yeni yıl olarak adlandırılan Thingyan kutlamaları sonrası çağrılacağını söyledi.

Zaw Min Tun, 56 milyon nüfuslu ülkede 6,3 milyonu erkek ve 7,7 milyonu kadın olmak üzere yaklaşık 14 milyon kişinin askerlik hizmeti için kriterleri sağladığını aktardı.

Kadınların beşinci gruptan itibaren askere çağrılması bekleniyor.

Ülkede ayrıca ordudaki kıdemlilerin istifa etmelerinden ya da emekli olmalarından sonra beş yıl daha hizmet etmelerini öngören Yedek Kuvvetler Yasası da yürürlüğe girdi.

MYANMAR’DA ZORUNLU ASKERLİK YASASI

Askeri hükümet, daha fazla özerklik için savaşan silahlı isyancıları kontrol altına almak için mücadele ettiği ülke genelindeki kriz sürerken, 18-35 yaş arası tüm erkeklerin ve 18-27 yaş arası kadınların iki yıla kadar hizmet vermesi gerektiğini ve süresinin toplam 5 yıla kadar uzatılabileceğini belirtti.

Cunta, yeni askerlik kurallarına göre doktorlar gibi uzmanların 45 yaşına kadar üç yıl hizmet etmek zorunda olduğunu açıkladı.

Askeri hükümetin son duyurusu, yönetimine karşı ülke çapındaki silahlı direnişi kontrol altına almakta ordusunun zorlandığının üstü kapalı bir itirafı olarak görülüyor. Bu silahlı direniş, 2021'de cuntanın Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş sivil hükümet iktidarını ele geçirmesinin ardından başlamıştı.

SİLAHLI GRUPLAR VE İÇ KARIŞIKLIK

Son zamanlarda büyük gerilemeler yaşayan Myanmar cuntası, üç yıldır hükümete karşı çıkan silahlı grupları kontrol altına almakta hâlâ zorlanıyor.

Ekimde silahlı etnik gruplardan oluşan bir ittifakın başlattığı sürpriz saldırı, sadece üç ay içinde Myanmar'ın kuzeydoğusundaki Çin sınırı boyunca uzanan geniş bir bölgeyi ele geçirmelerini sağlamıştı.

Ülkenin diğer bölgelerindeki silahlı birlikler de kendi sürpriz saldırılarını başlatmıştı.

Geçen hafta Myanmar Sınır Muhafız Polisi'nin yaklaşık 350 üyesiyle batıdaki Rakhine eyaletinde etnik azınlık güçleriyle savaşan askerler Bangladeş'e kaçmıştı.

Cunta, 2021'de ordunun yönetime el koymasının ardından kurulan demokrasi yanlısı güçlerle onlarca yıldır daha fazla özerklik için mücadele eden silahlı ve eğitimli etnik azınlık grupları olmak üzere iki taraftan muhalefetle karşı karşıya.

Reuters'ın ismini vermediği askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, silahlı gruplara karşı başarılı karşı saldırılar düzenlenememesi ordu subayları arasında moral bozukluğuna yol açmış.

Associated Press'in haberine göre cunta, "ülkemizde yaşanan durum nedeniyle" tüm halkı kapsayan bir "ulusal askerlik sisteminin" gerekli olduğunu belirtiyor.

Myanmar Savunma Bakanlığı'na göre 2021 darbesinden bu yana 14 binden fazla asker ordudan ayrıldı.

Zorunlu askerlik yasası ilk olarak 2010'da yürürlüğe girmiş ancak şimdiye kadar uygulanmamıştı.

ASKERLİKTEN KAÇANLAR HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILACAK

Yasa kapsamında askerlik hizmetinden kaçanlar 3 ila 5 yıl hapis ve para cezasına çarptırılabilir.

Zorunlu askerlik yasasına göre, devlet memurları ve öğrencilere geçici tecil hakkı tanınabilirken, dini tarikat üyeleri askerlik hizmetinden muaf tutuluyor.

Meksikalı göçmenler Trump gelmeden ABD'ye geçmeye çalışıyor Meksikalı göçmenler Trump gelmeden ABD'ye geçmeye çalışıyor

Askeri hükümet sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun "Söylemek istediğimiz şey, ulusal savunma sorumluluğunun sadece askerlerin sorumluluğu olmadığı. Ülkenin her yerinde yaşayan herkesin sorumluluğu" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ