Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, bakanlığa bağlı müzelerdeki eserlerin korunması için başlatılan "Tarihi Eserlerin Güvenliği İçin Kimliklendirilmesi Projesi" hakkında bilgi verdi. Türkiye'deki müzelerde, sikkeler hariç, toplam 2 milyon 860 bin eser bulunduğunu belirten İnceciköz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un talimatıyla, kültürel mirasın yurt dışına kaçırılmasını önlemek ve eserleri kimliklendirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bakan Ersoy: Side, yakın tarihte 12 aylık turizme tamamen kazandırılacak Bakan Ersoy: Side, yakın tarihte 12 aylık turizme tamamen kazandırılacak

HALİ HAZIRDA 150 BİN ESERİN ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

İnceciköz, müzelerdeki 250 binden fazla eserin yapay zeka ile kimliklendirildiğini ve projenin ilk aşamasında 103 bin 816 eser için kimyasal kimliklendirme tamamlandığını, ardından depolardaki 150 bin 882 eserin üzerinde çalıştıklarını ifade etti. 2028'e kadar tüm eserlerin kayıt altına alınacağını ve dijital kimliklendirmenin yapılacağını vurguladı. Ayrıca, yeni bir proje olan "Geleceğe Miras" ile kazıdan çıkarılan eserlerin korunarak müzelere kazandırılacağı bilgisini verdi.

Müzelerdeki 250 Binden Fazla Eser Yapay Zekayla Kimliklendirildi2

ESERLERE KİMLİK KARTI

İnceciköz, eserlere yüklenen DNA kodunun yerli ve milli bir çalışma olduğunu belirterek, özel kimyasal maddeler ve yapay zeka algoritması sayesinde her esere zarar vermeden kimlik bilgisi bırakıldığını açıkladı. Bu bilgilerin yalnızca özel okuyucu sistemlerle görülebileceğini aktardı.

Kaçakçılıkla mücadelede önemli adımlar atıldığını ve Türkiye’nin bu alanda kural koyucu bir ülke haline geldiğini vurguladı. Eserlerin kimliklendirme sürecinin detaylı incelemeleri kapsadığını, konservasyon ve bakım ihtiyaçlarının da yapıldığını belirtti.

Kaynak: AA