Mudanya sahilleri hafta sonu beyaza büründü. Denizdeki kirlilik sahilden başlayarak 100 metre açığa kadar ulaştı.

"YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ"

Budo iskelesi yanındaki üzücü görüntüyü izleyen vatandaşlar, "Kış olmasına rağmen bu görüntü bizi oldukça üzüyor. Normalde denizin ısınmasıyla beraber sıcak havalarda karşılaştığımız bir durumdu. Ocak ayının ortasında bu görüntüyü görmek bizi oldukça üzüyor. Bu noktada yetkililerin bir an önce çare bulması gerekiyor. Sosyal medyada da gördüğümüz Nilüfer Çayı'nın müsilaja sebep olduğu söyleniyor. Yetkililerin bu noktaya da bir çözüm bulması gerekiyor. En iyi şekilde hizmet edeceklerini düşünüyorum" ifadelerini kullandılar.

Kabus Yüzeye Çıktı, Deniz Beyaza Büründü (2)

MARMARA DENİZİ İÇİN TEHDİT

Geçtiğimiz hafta konuya dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Sarı, Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğin ve kimyasal atıkların Marmara Denizi için tehdit olduğunu dile getirmişti.

Geçtiğimiz günlerde konuya dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Nilüfer Çayı’ndaki kirlilik ve kimyasal atıklar, Marmara Denizi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.” dedi.

Uzmanlar, Marmara Denizi’ndeki müsilajın nedenleri üzerinde durduklarında, iklim değişikliği, su sıcaklığındaki artış ve yüksek azot-fosfor kirliliğini belirtmekteler.

"ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI"

Prof. Dr. Sarı, şu anki durumun Nilüfer Çayı’nın 4. sınıf su kalitesine sahip olduğunu ve “Acil eylem planı oluşturulmalı. Tarımsal sulama yapılmasının önlenmesi gerekiyor.” şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca, atıkların yüzde 95 oranında filtrelenmiş olmasına rağmen simsiyah su ve korkunç koku sorununa dikkat çekti ve bu çelişkilere cevap olmadan çözüm planlarının etkisiz kalabileceğini vurguladı.

Kabus Yüzeye Çıktı, Deniz Beyaza Büründü (1)-1

"NİLÜFER ÇAYI'NIN TEMİZLENMESİ ŞART"

Sarı sözlerine şu şekilde devam etti: “Marmara Denizi’ndeki müsilaj tehlikesinin önüne geçmek için Nilüfer Çayı’nın temizlenmesi şart. Müsilaj sorunu, iklim değişikliği ve kirlilik yükünün azaltılmasıyla en aza indirilebilir.” 

Artan böcek popülasyonu tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor Artan böcek popülasyonu tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor

Prof. Dr. Sarı, atık deşarj eden işletmelerin denetlenmesi gerektiğini belirtti ve “Nilüfer Çayı’nın kirlilikten kurtarılması için merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların birlikte hareket etmesi şart.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA