Güvenlik kaynaklarından alınan son bilgilere göre, Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından başlatılan operasyon başarıyla devam ediyor. SMO, Münbiç ilçesinin büyük kısmını terör örgütü PKK/YPG’den temizlemeyi başardı ve şu an için ilçenin yüzde 80'ini kontrol altına aldı. Operasyon, havadan ve karadan yapılan yoğun müdahalelerle sürdürülüyor.
Zafere Çok Az Kaldı!
Güvenlik kaynakları, SMO'nun Münbiç’in PKK/YPG’nin elinden alınması için büyük bir mücadele verdiğini belirtti. Operasyonun her iki cephede de devam ettiği, terör örgütü unsurlarının bölgeden temizlendiği ifade edildi. Bu süreçte, SMO'nun Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında Ureyme beldesi ve Um Dadat köyünü de terörden arındırdığı duyuruldu.
Türkiye ve SMO, YPG/PKK’ya Büyük Taarruza Hazırlanıyor
Güvenlik kaynaklarına göre, Türkiye ve Suriye Milli Ordusu, YPG/PKK'ya karşı büyük bir taarruz için hazırlıklarını sürdürüyor. Münbiç’teki operasyon, terör örgütüne büyük bir darbe indirirken, bölgedeki gelişmelerin hızla değiştiği belirtiliyor.
Kontrol Altına Alındı
Güvenlik kaynakları, Suriye Milli Ordusu'nun, 'Özgürlük Şafağı operasyonunu, YPG/PKK'ya karşı Münbiç'te de sürdürdüğünü, kentin tamının kontrol altına alındığını bildirdi.
Neler Oldu?
Münbiç içinde Araplar, terör örgütü PKK/YPG'ye karşı ayaklandı ve halk, ilçe hapishanesinde örgüt tarafından alıkonulan kişileri serbest bıraktı. 1 Aralık'ta başlatılan operasyonun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezi, terör örgütü PKK/YPG'den temizlenmişti.
Minbiç'in Önemi
ABD ve Rusya'nın sözlerine rağmen ilçe, PKK/YPG'nin işgalinde kaldı. PKK/YPG, Münbiç ilçesini Mayıs-Ağustos 2016 döneminde ABD'nin desteğiyle başlattığı saldırılar sonucu ele geçirmişti. ABD, Türkiye'ye, terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından PKK/YPG'lilerin ilçeyi terk edeceğini sözünü vermiş ancak bunu yerine getirmemişti.
Rusya da Ekim 2019'da Türkiye ile Barış Pınarı Harekatı sırasında vardığı mutabakatla terör örgütünü Münbiç'ten çıkarmayı taahhüt etmiş ancak örgüt buradan çıkmamıştı.
PKK/YPG'nin Suriye-Irak sınırından başlayarak Suriye'nin batısında ucu Akdeniz'e ulaşacak terör koridoru açma planında Münbiç bölgesi merkezi bir öneme sahipti. Türkiye, Ağustos 2016'daki Fırat Kalkanı Harekatı ile Afrin-Tel Rıfat ile Münbiç arasında doğrudan bağlantı kurulması hazırlıklarına darbe indirmişti.
Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Operasyonları
Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda, Tel Rıfat ilçe merkezi terörden kurtarılmıştı.
PKK/YPG, Münbiç'i Elinde Tutmaya Çalıştı
Terör örgütü PKK/YPG, Fırat Nehri'nin batısındaki Münbiç ilçesinin Suriye Milli Ordusu (SMO) kuşatmasına girmesini önlemek amacıyla ilçenin güneyinde yeni cephe ve ikmal hatları oluşturmuştu. Münbiç'in batısındaki bölgelere yönelik kayıplarının ardından pozisyonunu güçlendirmeye çalışan PKK/YPG, Tabka bölgesinden başlayarak Fırat Nehri'nin güneyindeki baraj gölünün batısına kadar uzanan alanı işgal etmiş ve Münbiç'e güneyden bağlanan bir koridor açmayı hedeflemişti.
Fırat Nehri'nin doğusundan gelen takviyelerle, Tabka, Dibsi Afnan, Meskene ve Hafsah üzerinden Münbiç'e ulaşmayı amaçlayan örgüt, Münbiç'in güneyindeki Hafsah bölgesini kontrol eden SMO güçlerine saldırmıştı. Bu saldırıyla birlikte, Münbiç ve çevresindeki işgal altındaki bölgeler arasında alternatif güzergahlar oluşturmayı ve takviye sağlamayı hedeflemişti.
Münbiç'teki Stratejik Çatışmalar
Münbiç'in üç taraftan kuşatılmasının önüne geçmek ve olası bir SMO operasyonunda güneyden etkisiz hale getirmek amacıyla, Tabka'dan Meskene'ye kadar olan bölgeyi işgal etmeye çalışmıştı. SMO, Tel Rıfat ile Münbiç arasında terör koridoru oluşturma hazırlıkları karşısında 1 Aralık’ta PKK/YPG’ye karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nu başlatmış ve Tel Rıfat’ı kuşatarak ilçe merkezini terörden kurtarmıştı.
Münbiç ve Bölgedeki Dış Müdahale
PKK/YPG, Münbiç'i 2016'da ABD'nin desteğiyle ele geçirmişti. ABD, Türkiye'ye Münbiç'teki PKK/YPG güçlerinin DEAŞ'tan temizlendikten sonra bölgeyi terk edeceğini belirtmiş ancak bu sözünü tutmamıştı. Rusya da 2019'da Türkiye ile yaptığı mutabakatla örgütün Münbiç'ten çıkarılacağını taahhüt etmiş ancak örgüt burada kalmaya devam etmişti.
PKK/YPG, Suriye-Irak sınırından başlayarak Suriye’nin batısındaki terör koridorunu Akdeniz’e kadar uzatmayı planlarken, Münbiç bu plan için merkezi bir öneme sahipti. Türkiye, 2016’daki Fırat Kalkanı Harekatı ile Afrin-Tel Rıfat ve Münbiç arasında doğrudan bağlantı kurma çalışmalarını engellemişti. Münbiç'in nüfusunun büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyordu.