Paris Oyunları'ndaki Mülteci Olimpiyat Takımı'nın üçte birinden biraz fazlası kadınlardan oluşuyor, zira takımın kurulduğu 2015 yılından bu yana kadın temsili azalmaya devam ediyor.

Ancak takımdaki %38'lik kadın oranı kaydedilen tek düşüş değil. Mülteci Paralimpik Takımı'nda %13'ten daha az kadın bulunuyor.

Mültecilerin sayısı son on yılda üç kat arttı. UNHCR mülteci ajansına göre geçen yılın sonunda dünya genelinde 43.4 milyon mülteci vardı.

Mültecilerin, ülke içinde yerinden edilmiş veya vatansız insanların yaklaşık yarısı kadın ve kız çocuklarından oluşmaktadır. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), etkinliğin tarihteki ilk cinsiyet eşitliğine dayalı etkinlik olacağını vurguluyor.

Ancak, bireysel spor vakaları büyük resmin gerçekliğinden farklı bir hikaye ortaya koymaktadır.
Brock Üniversitesi Spor Yönetimi Bölümü'nde doçent olan Michele Donnelly'ye göre, IOC “cinsiyet eşitliği konusundaki kendi taahhüdünü yerine getirmiyor”, özellikle de bunu kontrol ettiği bir takımda uygulayamadığı için.

Michele Donnelly, “Bunun küresel olarak sorunların gerçek bir temsilinden çok, sembolik olduğunu söyleyebilirim” diye ekliyor.

Kadın temsilinin %40'tan az olması yeterli mi?

Women for Women International adlı yardım kuruluşuna göre, “yoksulluk ve tüm mültecilerin karşılaşabileceği diğer sorunlara ek olarak, kadın mülteciler cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanan ek bir baskıya maruz kalıyor.”

Women in Sport adlı yardım kuruluşunun politika ve halkla ilişkiler müdürü Rachel Williams, bu katmanın “çocuk bakımı, yaşlı akrabaların bakımı, yemek pişirme, temizlik gibi evdeki ücretsiz işler” olarak görülebileceğini söylüyor. 

Mevcut Mülteci Olimpiyat Takımı'nda 29 sporcu bulunurken, takımda sadece 10 kadın yer alıyor.

Taliban'dan İspanya'ya kaçtıktan sonra ilk kez bir Olimpiyat yarışmasında breakdans dalında mücadele edecek olan 21 yaşındaki Afgan kadın Manizha Talash, bu kadın göçmenlerle ilgili manşetlere taşınan ilham verici hikayelerden biri.

Williams sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kız çocuklarının spora katılımında görünürlüğün ne kadar önemli olduğunu ve kız çocuklarının kadınların sporda başarılı olduklarını görerek ilham alabileceklerini biliyoruz.”

Sporda Kadın ekibi iyimser bakmayı ve ekibin neredeyse %40'ının kadın olmasını kutlamayı tercih etse de, bu görüşe katılmamak mümkün değil.

Donnelly, “Bunun yeterli olduğunu düşünmüyorum,” dedi. “IOC'nin tam kontrole sahip olduğu bu yerlerde herkesin beklentilerini örnek alması gerekir, dolayısıyla ekipler cinsiyet açısından eşit olmalıdır.”

“Herkes aynı mülteci olma deneyimine sahip değil ve mülteci olarak kadınlar, cinsiyet azınlıkları ve engelliler için bu artan riskler ve zorluklar var ve tüm bunlar nihayetinde kimin mülteci Olimpiyat ve Paralimpik takımlarının bir parçası olacağını veya olabileceğini etkiliyor.”

Mülteci takımları nasıl finanse ediliyor?

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne göre, takım sporcularının çoğunluğu Olimpik Mülteci Vakfı (ORF) tarafından yönetilen ve Olimpik Dayanışma tarafından finanse edilen Mülteci Sporcu Burs Programı aracılığıyla desteklenmektedir. 

IOC İcra Kurulu Paris 2024 için Mülteci Olimpiyat Takımını seçti.   

Programa katılabilmek için sporcuların kendi spor dallarında elit yarışmacılar olmaları ve ev sahibi ülkede UNCHR tarafından tanınan mülteciler olmaları gerekmektedir.  

ORF, “Spor, cinsiyet ve bölgeler açısından dengeli temsil de dikkate alınacaktır” dedi.

Ancak Donnelly hem şeffaflığın hem de hesap verebilirliğin oldukça eksik olduğuna inanıyor.

Vitor Pereira durdurulamıyor! Manchester United'a da acımadı Vitor Pereira durdurulamıyor! Manchester United'a da acımadı

“Mülteci takımlarına sporcuların nasıl seçildiği konusunda çok fazla bilgiye sahip değiliz” dedi.

Donnelly, “Bu da bizi sorular sormaya ve mülteci takımlarında eşit sayıda kadın ve erkek sporcunun olmadığı bir yerde nasıl bulunduğumuzu merak etmeye itiyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi