YÖK, üniversiteleri "eğitim ve öğretim", "araştırma-geliştirme", "proje ve yayın", "uluslararasılaşma", "sürdürülebilirlik" ve "topluma hizmet ve sosyal sorumluluk" başlıkları altında değerlendirerek, yükseköğretime katkılarını ortaya koydu.

Başta YÖKSİS veritabanı olmak üzere kamu ve bağımsız kaynaklardan alınan veriler kullanılarak hazırlanan raporda Türkiye’deki 201 üniversite 64 göstergeye göre değerlendirdi.

Doktora Mezun Sayısında Artış

Raporda, doktora programlarından mezun sayısının 2022'de 11.290 iken 2023'te 13.561'e ulaştığı belirtildi. Bu, yükseköğretim alanındaki niteliğin arttığını gösteriyor.

Uluslararası Sıralamalardaki Yükseliş

Türk üniversiteleri, uluslararası sıralamalarda da ilerleme kaydetti. 2022'de Times Higher Education (THE) sıralamasında 58 üniversite yer alırken, bu sayı 2023'te 75'e yükseldi. Quacquarelli Symonds (QS) sıralamasında ise 2022'de 24 olan üniversite sayısı, 2023'te 25'e çıktı. THE'da 3 ve QS'de 2 Türk üniversitesi, dünya genelindeki ilk 500 içerisinde yer aldı.

Uluslararası Öğrenci ve Akademik Kadro Artışı

2023'te Türkiye'deki üniversitelerde uluslararası öğrenci oranı %6,23'ten %7,1'e yükseldi. Ayrıca, değişim programları kapsamında üniversite başına düşen uluslararası öğretim elemanı sayısı da 13,2'den 16,6'ya çıkarak önemli bir artış gösterdi.

Bilimsel Üretkenlikte İstikrarlı Artış

Türkiye'deki üniversitelerin bilimsel üretkenliği de yükselişini sürdürdü. 2022 yılında endeksli dergi ve kitaplarda yapılan yayın sayısı 87.355 iken, 2023'te bu sayı 89.334'e yükseldi. 2023'te, 144 üniversiteden 2.389 patent başvurusu yapıldı; bunlardan 1.096'sı olumlu sonuçlandı, bu da %30'a yakın bir artış demek.

Bakan Tekin tasarruf tedbirlerine uydu, uygulama otelinde kaldı Bakan Tekin tasarruf tedbirlerine uydu, uygulama otelinde kaldı

Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Öğrenci Kulüpleri

Rapora göre, toplamda 4.827 sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirilirken, öğrenciler tarafından 10.075 sosyal sorumluluk projesi yürütüldü. Yaklaşık 2 milyon öğrenci, Türkiye'deki üniversite kulüplerinde aktif olarak görev aldı.

YÖK Başkanı Erol Özvar'ın Değerlendirmesi

YÖK Başkanı Erol Özvar, raporun sunuş kısmında, yükseköğretimin önümüzdeki dönemde çözüm arayacağı konular arasında hızla gelişen teknoloji, iklim sorunları, küresel çatışmalar ve ekonomik krizler gibi önemli meselelerin bulunduğunu belirtti. Özvar ayrıca, sosyal medya hesabından rapor ile ilgili paylaşımda bulundu. Özvar paylaşımında; "Üniversitelerimizin yükseköğretime ve topluma yaptıkları katkıyı, sağladıkları gelişmeyi analiz ederek hazırladığımız "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024"ü yayımladık. Üniversitelerimizin her türlü faaliyetinin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun yürütülmesi gerektiği bilinciyle yayımlanan raporun 2024 yılı için hazırlanan güncel halini kamuoyuyla paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Önceki yıllara ait raporlar gibi bu raporun da yükseköğretim sistemimiz üzerine yapılacak her türlü araştırma ve değerlendirmede önemli bir referans kaynağı olacağına inanıyoruz." ifadelerine yer verdi. 

YÖK'ün raporuna "https://www.yok.gov.tr/documents/2024/universite-izleme-ve-degerlendirme-genel-raporu-2024.pdf" adresinden erişim sağlanabilir.

Kaynak: Haber Merkezi