Mete Gazoz’un hastalığı nedir? Mete Gazoz Tourette hastası mı? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. 2020 Yaz Olimpiyatları'nda klasik yay bireysel şampiyonu olan ülkemiz Milli sporcusu Mete Gazoz'un başarısı ülke gündeminde yer almaya devam ediyor. Mete Gazoz'un Paulo Coelho'ya verdiği cevapta konuşmasında çektiği zorluk vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, Mete Gazoz’un hastalığı nedir? Mete Gazoz Tourette hastası mı? işte tüm detaylar…

METE GAZOZ’UN HASTALIĞI NEDİR?

2020 Yaz Olimpiyatları'nda klasik yay bireysel şampiyonu olan milli sporcumuz Mete Gazoz'un başarısı bütün Türkiye'de ve dünyada ses getirdi.

Mete Gazoz'un Paulo Coelho'ya verdiği cevapta ki konuşma esnasında kimi zaman zorluk yaşaması sebebiyle, Mete Gazoz'un hastalığı da spor severler ve vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.

METE GAZOZ TOURETTE HASTASI MI?

8 Haziran 1999 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen 22 yaşındaki Türk okçu Mete Gazoz genç yaşına rağmen kariyeri başarılara dolu bir sporcudur. Mete Gazoz Nottingham'da düzenlenen 2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'ndaki bireysel kategorisinde gümüş madalya kazanmış ve 17 yaşındayken katıldığı 2016 Yaz Olimpiyatları'na Türkiye kafilesindeki en genç sporcu olmayı başarmıştır.

Olimpiyat şampiyonluğu sonrasında mikrofonlara konuşan Mete Gazoz'un konuşma sırasında zorlandığı sevenlerinin dikkatinden kaçmamıştı. Konuyla ilgili Mete Gazoz ve ailesinden bir açıklama veya bilgilendirme yapılmadı ancak genç sporcuda basit bir "Akıcılık bozukluğu" (Kekemelik/Hızlı Konuşma) veya benzeri olarak Tourette sendromu olduğu düşünülmekte.

TOURETTE SENDROMU NEDİR?

Tourette sendromu, çocukluk döneminde başlayan, istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak ifade edilen nörolojik bir hastalıktır. Tourette sendromu, Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından ilk kez 1985 yılında tanımlanmıştır. Halk arasında kendini tutamama, aniden bağırma ve tik hastalığı olarak da bilinir.

Tourette sendromlu kişiler, normal bir zekâ seviyesine sahiptir. Hastaların yaşam süreleri Tourette sendromu nedeniyle etkilenmez. Tourette sendromu, uzun yıllar süren bir kronik hastalıktır.

Hastalık boyunca belirtiler, kişide zaman içerisinde baskılanıp, tekrar artan bir grafik seyredebilir. Tikler, hapşurma gibi kontrol altıda alınamayan dürtülerdir. Göz kırpma, omuz silkme gibi istemsiz tiklerin dışında farklı sesler çıkarma, kötü söz söyleme, küfür etme gibi belirtilerde görülebilir.

Editör: Haber Merkezi