Abdestte farz olan ayağın yıkanması konusunda kolaylık sağlayan mestler üzerine mesh, Peygamber Efendimizin sünnetlerindendir. Ancak mest kullanmanın birtakım şartları vardır. Mestler üzerine mesh ederek alınan abdestin bozulması konusunda ayaktan mestlerin çıkması veya çıkarılması da etkili midir. Bu konuda vatandaşlar, Mestin çıkması abdesti bozar mı, Mestleri ayaktan çıkarmak abdesti bozar mı, sorularıyla araştırmalar yapmaktadır. Abdestliyken giyilen mestler (abdesti bozan bir durumun gerçekleşmesinden itibaren) mukim kimse için 1 gün bir gece, seferi olanlar için ise 3 gün 3 gece ayaktan çıkarılmadan kullanılabilir. Peki, Mestin çıkması abdesti bozar mı? Mestleri ayaktan çıkarmak abdesti bozar mı? Yanıtı haberde.
Mest: Ayak topuklarını örtecek şekilde ayaklara giyilen, belli uzunlukta yola dayanıklı, bağsız olarak ayakta durabilecek derecede kalın, suyu hemen içeri çekmeyen deri, keçe gibi maddelerden yapılan bir çeşit ayakkabı.
Mesh: Bir şeyi elle sıvazlama; abdestte, ıslak elle başı veya mestleri sıvazlama; teyemmümde, toprak veya toprak cinsinden bir şeye elleri vurup yüz, kol ve elleri sıvazlama.
Mestin çıkması abdesti bozar mı? Mestleri ayaktan çıkarmak abdesti bozar mı?
Din İşleri Yüksek Kurulunun konuya dair yaptığı açıklama şu şekilde:
Abdestte ayaklarını yıkadıktan sonra mestlerini giyen kimsenin, bu abdesti devam ettiği sürece mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz.
Mestlerin üzerine mesh etmek suretiyle abdestini tamamladığı durumlarda ise, daha sonra mestlerini çıkaracak olursa meshi bozulur.
Bu durumda sadece ayaklarını yıkayıp mestlerini giymesiyle abdesti devam eder (Merğinani, el-Hidaye, 1/198,199; Mevsıli, el-İhtiyar, 1/90, 95).