İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin "Merkez Bankası Politikalarının Sanayimiz, Üretim Hayatımız ve Finansal İstikrar Açısından Önemi" ana gündemiyle düzenlenen kasım ayı olağan toplantısında konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye'nin sanayi üretiminde İstanbul'un kritik bir rol oynadığını vurguladı. Karahan, İstanbul'un Türkiye'nin sanayi üretimi ve istihdamının yaklaşık %30'unu tek başına sağladığını belirtti.

Benzine zam geliyor! Bu gece yarısından itibaren tabela değişecek Benzine zam geliyor! Bu gece yarısından itibaren tabela değişecek

Reel Sektörle Güçlü İletişim ve Fiyat İstikrarı

Merkez Bankası'nın reel sektörle güçlü bir iletişim içinde olduğunu belirten Karahan, sektörel görüşmelerle sahadaki gelişmeleri takip ettiklerini söyledi. Karahan, toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunacaklarının bilincinde olduklarını ifade etti.

Dezenflasyon Süreci ve Enflasyon Hedefleri

Karahan, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek, "Tüketici enflasyonu ekimde yüzde 48,6'ya gerileyerek, mayıs ayındaki tepe noktasına kıyasla önemli bir düşüş gösterdi. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 44'e düşmesini bekliyoruz" dedi. Enflasyonun ana eğiliminde iyileşme görüldüğünü belirten Karahan, bu süreçte temel mal enflasyonunun düşük seyrinin ve hizmet sektörü enflasyonundaki iyileşme sinyallerinin etkili olduğunu söyledi. 2025 yıl sonunda enflasyonu %21'e indirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Para Politikasındaki Sıkı Durumun Sürekliliği

Karahan, para politikasındaki sıkı duruşlarını sürdüreceklerini, bunun dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacağını belirtti. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamayı dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Karahan, temel mallar öncülüğünde ana eğilimdeki yavaşlamanın sürdüğünü söyledi.

Hizmet Enflasyonu ve Kira Fiyatları

Hizmet enflasyonunun özellikle kira dışındaki grupta kademeli olarak zayıfladığını belirten Karahan, "Kira enflasyonu, deprem, kentsel dönüşüm gibi yapısal faktörlerden dolayı öngörülerimizden yüksek olsa da, kira dışındaki hizmetlerdeki fiyat artışlarının yavaşladığını görüyoruz" dedi. Kira artışlarının, yapısal nedenlerle diğer hizmet kalemlerinden ayrı ele alınması gerektiğini söyledi.

Yurt İçi Talep ve İhracatın Büyümeye Katkısı

Karahan, yurt içi talebin yavaşladığını ancak ılımlı bir seyir izlediğini belirtti. Ayrıca, ihracatın büyümeye pozitif katkı sağladığını ve bu yılın ikinci çeyreğinde net ihracatın büyümeye 1,3 puan katkı sunduğunu ifade etti. Bu dönemde iç talebin büyümeye 1,2 puan katkı verdiğini vurgulayan Karahan, üçüncü çeyrek verilerinin de benzer bir büyüme kompozisyonu göstereceğini belirtti.

Kasım Ayı Göstergeleri ve Kira Enflasyonu

Kasım ayına ilişkin perakende ödeme sisteminden elde edilen öncü göstergelere göre, son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret edildi. Karahan, Merkez Bankası'nın kararlı duruşunun, Türk lirasında reel değerlenmeye, enflasyon beklentilerinde düzelmeye ve iç talepte dengelenmeye katkı sağlayarak, aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini söyledi.

Editör: Hazal Mihrace Göksun