Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Çalıştaya’ya; Istanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Varank Arslantürk, Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı, 15 Temmuz Gazileri Musa İlhan ve Sabri Gündüz,  Gazeteci Elif Şahin, Gazeteci ve Köşe Yazarı Gaffar Yakınca, Diriliş Postası ve Aslında Gazeteleri Genel Yayın Yönetmeni Merve Şebnem Oruç, 15 Temmuz Gazileri Musa İlhan ve Sabri Gündüz, İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özkır katıldı. 

Whatsapp Görsel 2024 07 08 Saat 11.45.34 370149F6Programın moderatörlüğünde yapan Diriliş Postası ve Aslında Gazeteleri Genel Yayın Yönetmeni Merve Şebnem Oruç, 15 Temmuz Darbe girişimine dair yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’un diğer darbe girişimlerine oranla “önlenebilir” olması açısından farklı olduğunu belirterek konuşmasına başladı. 

Programda konuşmasının ardından Oruç, konuya dair görüşlerini almak üzere sözü İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özkır’a verdi. Özkır, darbe girişiminde siyasi yapılanmaya dair önemli açıklamalarda bulundu. Özkır, TSK’ya karşı darbeye direnilmesi ve yeni medya ile birlikte özellikle telefonda canlı yayınla insanların direnişe çağrılmasının önemine dikkat çekti. 

"MEDYA OLAYLARIN AKIŞINI DEĞİŞTİRDİ"

TEKNOFEST Adana'ya veda ediyor TEKNOFEST Adana'ya veda ediyor

Konuşmasının devamında ”Emniyet ve Yargı” alanında olanlara değinen Özkır, özellikle yargının çok hızlı hareket ettiğini belirterek emniyet kuvvetlerinin de hızlı hareket ederek olaylara müdahale ettiklerini anlattı. Bu aşamada medyanın rolüne dair konuşan Özkır, Geleneksel ve Yeni medyanın darbecilere karşı direndiğini ve teslim olmadığını aktardı. Diğer yandan insanların medya aracılığı ile olayların akışını canlı bir şekilde göstermesi açısında önemli olduğunu vurguladı. 

Çalıştay’da ilk konuşmasını yapan Prof. Dr. Özkır’ın ardından 15 Temmuz Gazileri Sabri Gündüz ve Musa İlhan olay günü yaşadıklarını anlattı. Gazeteci Gaffar Yakınca ve Doç. Dr. Enes Bayraklı ise tarihten örnekler vererek konuyu açıklık getirdi. Ardından 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Varank Arslantürk gazi ve şehit yakınlarının medya önündeki durumundan bahsederek  “kahramanlık” söyleminin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. 

Çalıştay’da kapanış konuşmasını yapan Istanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, Türkiye’de darbe gecelerinde yapılan konuşmalara dikkat çekerek ilk halka hitabın yapıldığı ve bu yapılan konuşmalarda hitapların arasındaki farklılıkları açıklayarak hemen hemen tüm darbe konuşmalarında “yurtta sulh cihanda sulh” cümlesinin olduğunu aktardı. 

Editör: Tuğçe Huy