Diriliş Postası Muhabiri Efe Yavuz – Ankara
TBMM Genel Kurulu, yarın 27. Dönem ikinci devre Meclis Başkanı’nı seçmek için toplanacak. Mevcut Meclis Başkanı ve AK Parti’nin Tekirdağ Milletvekili Prof. Mustafa Şentop’un yarın yapılacak seçimlerde, üçüncü turda AK Parti ve MHP’nin milletvekillerinin oyları ile yeniden ‘başkan’ seçilmesi bekleniyor.
Meclis, haftaya TBMM Başkanı’nı seçmekle başlayacak. Meclis Genel Kurulu, 27. Dönem ikinci devre Meclis Başkanı’nı belirlemek üzere yarın toplanacak. TBMM Başkanı Prof. Mustafa Şentop’un görev süresinin dolması sebebiyle yenilenecek “Meclis Başkanlığı Seçimi” için aralarında Şentop’un da yer aldığı 5 isim adaylığını açıkladı.
PROFESÖRLERİN YARIŞI
Adaylık başvuru süresi bugün saat 24.00’te dolacak. CHP Ankara Vekili Haluk Koç, HDP İstanbul Vekili Erol Katırcıoğlu, İyi Parti Gaziantep Vekili Hüseyin Filiz ile Türkiye İşçi Partisi’nin Genel Başkanı ve İstanbul Vekili Erkan Baş, yarışa katılacak diğer isimler. Başkanlık yarışına katılacak olan Şentop, Koç, Katırcıoğlu ve Filiz’in akademik çalışmalara sahip profesörler olması dikkat çekti. TBMM Başkanı Şentop’un, hukuk alanında “profesör doktor” unvanı bulunuyor. CHP’den Koç’un tıp, HDP’den Katırcıoğlu’nun iktisat, İyi Parti’den Filiz’in ise makine mühendisliği alanında “profesör doktor”unvanı var.
ÜÇÜNCÜ TURDA BELLİ OLACAK
Anayasaya göre; başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin ise görev süresi o yasama döneminin sonuna kadar; yani, genel seçimlerin neticelerinin açıklanmasına kadar devam ediyor.
TBMM Başkanlığı seçimi ‘gizli oy’ ile yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının 3’te iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan “301 oy” aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk eğer sağlanamazsa, bu oylamada ‘en çok oy alan iki aday’ dördüncü turda yarışıyor ve aralarından en fazla oyu alan “başkan” seçiliyor.
MHP Grubu aday çıkarmayarak; AK Parti’nin TBMM adayı Mustafa Şentop’a destek vereceğini açıklamıştı. Bu çerçevede seçime Cumhur İttifakı’nın adayı olarak giren Şentop’un, AK Parti ve MHP’nin milletvekillerinin desteği ile üçüncü turda yeniden ‘başkan’ seçilmesi bekleniyor.
BARO DÜZENLEMESİ MECLİS’E GELECEK
Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin, TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerinin hafta başında tamamlanmasının ardından 8 Temmuz, Çarşamba günü Genel Kurul’a gelmesi öngörülüyor. Beş bin üzerinde avukat bulunan illerde, iki bin avukat imzası ile “yeni, alternatif, çoklu baro” kurulmasına imkân veren düzenleme ile Barolar Birliği Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimlerinin ise yeni delege sistemi ile Aralık ayında yapılması öngörülüyor