ÖSYM duyurdu: YDS sonuçları açıklandı! ÖSYM duyurdu: YDS sonuçları açıklandı!

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan öğrenim belgelerinin denklik işlemlerine ilişkin yeni usul ve esasların belirlendiği "MEB Denklik Yönetmeliği"ni Resmî Gazete'de yayımladı.

Yönetmeliğe göre, yurt içindeki vatandaşlar, kimlik kartı veya nüfus cüzdanıyla; yabancı ülke vatandaşları ise başvuru kimlik belgesiyle denklik merkezlerine başvurabilecek. Yurt dışında ise başvurular eğitim müşavirliklerine veya ataşeliklerine pasaport veya kimlik belgesiyle yapılacak.

Denklik işlemleri, milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi, süresi içinde sunulmuş geçici mezuniyet belgesi ve diploma gibi belgelerin asıllarıyla gerçekleştirilecek. Belgelerin asıllarının kaybolması veya bulunmaması durumunda, yönetmelikte belirtilen ilgili makamlarca onaylanmış fotokopiler de kabul edilebilecek.

DENKLİK İBRAZ EDEMEYENLERDEN DENEME SINAVI

Denklik başvurusunda bulunanlar arasında belge ibraz edemeyenler için seviye tespit sınavı yapılacak. Ayrıca, ders yılı içinde öğrenim belgesi olmadan gelen öğrencilere geçici olarak okula devam imkanı sağlanacak, ancak veliden öğrencinin belgelerini üç ay içinde getirmesi istenecek.

Özellikle savaş, afet veya sığınma nedeniyle denklik talebinde bulunanlardan belgelerini ibraz edemeyenler, seviye tespit sınavına alınacak ve sınav sonucuna göre sınıf seviyesinde denklik işlemi yapılacak.

MEB'in yeni yönetmeliği ayrıca, denklik işlemlerinde farklı okul türlerine ait ibraz edilen belgelere göre öğrencinin başarılı olduğu ders sayısı ve içeriğin birlikte değerlendirileceğini ve uygun ilköğretim ve ortaöğretim okullarına veya bir sınıf, alan, bölüm veya dala denklik işlemi yapılacağını belirtiyor.

DENKLİK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Denklik işlemi için gerekli belgeler arasında, e-Denklik sistemi üzerinden doldurulacak MEB Denklik Başvuru Formu, kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport, eğitim gördüğü ülkeye ait giriş çıkış sayfaları veya ülkede bulunduğuna dair belge, onaylı karne, ayrılma belgesi, diploma, transkript gibi belgeler yer alacak.

Yönetmelik ayrıca, ilköğretim ve ortaöğretim bir bütün olarak değerlendirilerek denklik yapılacağını ve ilköğretimle ortaöğretim toplam öğrenim süresi 12 yıldan az veya fazla olan ülkelerde öğrenim görenlerin durumunun lise son sınıfa geçenler veya liselerin son sınıfında öğrenim görenler gibi değerlendirileceğini de açıklıyor.

MEB Denklik Yönetmeliği'ne göre, Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullar ile Türkiye Maarif Vakfı Kanunu kapsamında faaliyet gösteren yurt dışındaki okullardan gelen öğrencilerin denklik işlemine tabi tutulmayacağı belirtiliyor. Bu öğrencilerin tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre aynı türdeki okullara kaydedileceği ve ilgili okulların mevzuat hükümlerine göre işlem yapılacağı ifade ediliyor.

DENKLİK YAPILAMAYAN BELGELER

Denklik işlemi yapılmayacak belgeler arasında, yurt dışında terör örgütlerine mensubiyeti, irtibatı veya iltisakı konusunda tereddüte düşülen ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında öğrenim görülerek alınan belgeler yer alıyor. Bu durumda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın görüşü doğrultusunda seviye tespit sınavı uygulanacak ve ilgili öğretim kurumlarından alınan lise mezuniyeti sağlayan diplomalar ve belgeler denklik işlemi kapsamında değerlendirilmeyecek.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamı dışındaki özel okul veya kurumlardan alınan belgeler ile öğrenimin uzaktan öğretim yoluyla yapıldığı belgeler de denklik işlemine tabi tutulmayacak.

Editör: Hazal Mihrace Göksun