DEMET İLCE / MUHABİR

Bir araştırma, bütün gün masa başında oturmanın kalp hastalığından ölme riskinizi üçte bir oranında artırabildiğini gösteriyor.

Tayvanlı araştırmacılar, herhangi bir nedenden dolayı erken ölüm olasılığını yüzde 16 artırdığını buldu.

13 yıl boyunca 481.688 kişi üzerinde yapılan çalışma, risklerin her gün 15 ila 30 dakika süren yoğun egzersizle dengelenebileceğini buldu.

Taipei Tıp Üniversitesi'nden Dr. Min-Kuang Tsai şunları söyledi:

"İşverenler boş zamanlarında fiziksel aktivite için belirlenmiş alanlar sağlayarak bunu kolaylaştırmada rol oynayabilirler. İş yerinde oturmak ve oturmamak arasında geçiş yapanlar için riskte herhangi bir artış olmaması, çalışma ortamlarına düzenli aralar vermenin faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız, çoğunlukla hareketsiz yaşayanlar için artan risklerin, günde fazladan 15 ila 30 dakika egzersiz yaparak telafi edilebileceğine dair güvence sunuyor."

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre tembel yaşam tarzları en büyük katildir.

Yeterince egzersiz yapmamak daha yüksek tip 2 diyabet, kalp hastalığı, kanser ve demans oranlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Yönergelere göre haftada iki buçuk saat, tempolu yürüyüş gibi orta yoğunlukta aktivite yapmaya çalışmalılar.

JAMA Network Open'da yayınlanan çalışma, işyerinde oturmanın ve boş zamanlarınızda egzersiz yapmanın sağlık sonuçlarını nasıl etkilediğini inceledi.

Zamanlarının çoğunu oturarak geçiren kişilerin erken ölüm riski, ayakta duranlara göre daha fazlaydı.

Ancak günde sadece yarım saat daha fazla egzersiz yapmak, şanslarını zamanlarının çoğunu oturarak geçirmeyenlerle aynı seviyeye indirmeye yardımcı oldu.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Wayne Gao şunları söyledi:

"İşyerinde uzun süre oturmayı azaltmak, tüm nedenlere bağlı ölüm ve kalp-damar hastalıkları gibi yüksek risklerin azaltılmasında faydalı olabilir."

Muhabir: Demet İlce