NASA’nın Perseverance gezgini, Mars’ta bilim insanlarını şaşırtan bir kaya ile karşılaştı. Görev ekibi tarafından “St. Pauls Bay” olarak adlandırılan bu Mars kayası, yüzeyinde yüzlerce milimetre boyutunda koyu gri küreler barındırıyor.
Bazılarında ise küçük iğne deliği benzeri oyuklar bulunuyor. Perseverance, bu kayayı 11 Mart’ta keşfetti. Jezero Krateri’nin kenarında yer alan bu kaya, antik bir göl yatağında bulunuyor ve gezgin, 2021’den bu yana burada geçmiş mikrobiyal yaşama dair izler arıyor. Bilim insanları, bu bölgedeki jeolojik oluşumların kökenini anlamanın, kayaların milyarlarca yıllık evrim süreci hakkında önemli bilgiler sağlayabileceğini belirtiyor.
Perseverance ekibi yaptığı açıklamada, “Bu oluşumları jeolojik bağlamda değerlendirmek, kökenlerini anlamak açısından kritik olacak ve Jezero Krateri’nin kenarındaki jeolojik tarihin yanı sıra ötesine dair de önemli bilgiler sunacak” ifadelerine yer verdi.
KAYA BAŞKA BİR YERDEN Mİ GELDİ?
St. Pauls Bay kayası, bilimsel olarak önemli bir kaya çıkıntısı olan Witch Hazel Hill bölgesinin yamaçlarında yer alıyor. Bu kaya oluşumu 101 metre genişliğe yayılmış durumda ve her kaya katmanı, Mars’ın tarihini anlatan bir kitap sayfası gibi değerlendiriliyor. Ancak bilim insanları, küre şeklindeki oluşumlarla kaplı bu kayanın bölgeye başka bir yerden taşınmış olabileceğini düşünüyor.
Mars’ın diğer bölgelerinde de benzer kaya oluşumlarına rastlanmıştı. NASA’nın Opportunity ve Curiosity gezginleri, daha önce Endurance ve Gale kraterleri yakınlarında benzer dokulara sahip kayalar keşfetmişti. Bilim insanları, bu oluşumların yer altı sularının kayaların gözeneklerinden dolaşarak oluşturduğu çimentolaşmış yapıların (konkresyonların) bir sonucu olabileceğini düşünüyor.
Perseverance da geçen yıl, yer altı suyunun varlığına işaret eden “patlamış mısır” dokulu kayalar keşfetmişti. Ancak bilim insanları, bu tür oluşumların sadece suyla değil, volkanik süreçler veya meteor çarpmaları sonucunda da meydana gelebileceğini belirtiyor.