Celal Topçu – Diriliş Postası

İngiltere merkezli Opteran girişimi ile iş birliği yapan Airbus Defence and Space, Mars gezginlerine 360 derece görüş ve çevresel algı kazandıran bu teknolojiyi İngiltere’nin Stevenage şehrinde bulunan Mars Yard test alanında denemeye başladı.

Nöromorfik yapay zeka: Mars’ta gerçek otonomi

İnsanlığın Güneş'e en yakın olduğu mesafe rekoru kırıldı İnsanlığın Güneş'e en yakın olduğu mesafe rekoru kırıldı

Nöromorfik yapay zeka, insan beyninin işleyişini taklit eden bir sistem olarak Mars gibi zorlu ortamlarda gezginlerin çevresini milisaniyeler içinde anlamasına olanak tanıyor. Bu teknoloji sayesinde gezginler, yoğun veri işleme veya eğitim gereksinimi olmadan engelleri tanımlayabiliyor ve enerji tüketimini minimumda tutarak uzun mesafeleri daha hızlı bir şekilde keşfetme olanağı sağlıyor. Opteran Mind yazılımı sayesinde gezginler, standart dört kamerayla 360 derece görüş sağlarken aynı zamanda görüntü stabilizasyonunu koruyor ve konum bilgisi oluşturuyor.

Mars Gezgini Için Devrim Proje Esa, Nöromorfik Yapay Zeka Teknolojisini Test Ediyor 2

Verimlilik odaklı yapı: Düşük güç tüketimi, üstün performans

Nöromorfik görsel algoritmalar, işlemci gücünden tasarruf sağlayan verimlilik odaklı bir yapı sunuyor. Görüntü işleme için yüksek çözünürlüklü bir algoritma yerine, daha düşük enerjiyle çalışan özel bir ASIC çip kullanılarak gezginin konum belirleme ve algılama algoritmaları ARM Cortex A53 çekirdeği üzerinde çalıştırılıyor. Bu sayede, gezginin sınırlı enerji kaynakları daha uzun süreli ve etkin kullanım imkanı buluyor.

ESA’nın Mars keşfinde yeni bir dönem başlıyor

ESA’nın GSTP programı tarafından fonlanan bu proje, engel tespitinde ve altyapı gerektirmeyen görsel navigasyonda derinlik algısını geliştirmeyi hedefliyor. 2024 yılının sonuna kadar sürecek testlerin ardından alınacak olumlu sonuçlarla birlikte, 2025 yılı başlarında yeni bir fon desteği sağlanarak teknolojinin Mars yüzeyine uyarlanması ve ticarileştirilmesi planlanıyor.

Nöromorfik bilişim nedir?

Nöromorfik bilişim, insan beyninin sinir ağları ve nöronlardan ilham alarak çalışan enerji verimli bir yapay zeka modelidir. Bu teknolojinin, görüntü tanıma, dil işleme ve otonom sistemlerde geleneksel yapay zeka sistemlerine göre büyük avantajları bulunuyor.

Editör: Celal Topçu