Kahramanmaraş'ta 3 devlet hastanesi hasta kabulüne hazırlanıyor Kahramanmaraş'ta 3 devlet hastanesi hasta kabulüne hazırlanıyor

Merve Dere/Muhabir 

Margarin, Rumca "inci" anlamına gelen "margariton" kelimesinden türetilmiş olup genellikle bitkisel yağlardan üretilen bir besindir. Kahvaltıda ekmek üzerine sürülerek tüketilen çeşitleri olduğu gibi yemek yapımında kullanılan türleri de bulunur. Margarin, yağ çeşitleri arasında önemli bir yere sahiptir, özellikle pamuk yağı, soya yağı, ayçiçek yağı, palm yağı ve kanola gibi bitkisel yağlar kullanılarak üretilir. Peki, margarin nasıldır, nasıl yapılır? Margarinin zararları nelerdir? İçindekiler nelerdir? İşte detaylar…

MARGARİNİN YAPISI NASILDIR?  

Margarin, yağların genel olarak doymuş ve doymamış yağlar olarak iki gruba ayrıldığı bir yapıya sahiptir. Genellikle %60-70 oranında bitkisel yağ içerir. Ayçiçek yağı, soya yağı, pamuk yağı, kanola ve palm gibi bitkisel yağlara ek olarak, yağsız süt, su, vitaminler ve süt proteinleri gibi eklemelerle üretilir. 

MARGARİNİN ZARARLARI NELERDİR?  

Margarin, yıllardır mutfaklarda kullanılan bir ürün olmasına rağmen uzmanlar,  bazı zararlı yönlerinin bulunduğuna dikkat çekiyor. Özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durması gereken kişiler için zararlı olduğuna ve bu kişilerin uzak durması gerektiğinin altını çiziyorlar. Uzmanlar margarinin üretim sürecine de dikkat çekerek üretim sürecinin genellikle sentetik ve yapay olduğunu bu da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca margarin, kolesterol oranını yükseltebilir ve yeni doğum yapmış annelerin sütünü azaltabilir. Yebi doğum yapmış annelerin de margarin tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.

MARGARİN NASIL YAPILIR?  

Margarin yapımı, tereyağı yerine geçecek bir ürün arayışıyla başlamıştır. Çeşitli yağlar kimyasal uygulamalar sonucunda farklı bir hal alır. Kimyasal işlemler, soğutma ve kıvam verme aşamalarının ardından paketleme süreci başlar.

MARGARİN İÇİNDEKİLER NELERDİR?  

Margarin, genellikle yağ, su, yağsız süt, tatlandırıcılar ve aromalar içerir. Büyük bir kısmını yağ oluşturur ve bu yağlar genellikle bitkisel kaynaklıdır, özellikle pamuk yağı ve soya yağı içeriğinin yüksek olduğu bilinir.

Muhabir: Merve Dere