Mevsimlik işçiler, sabahın erken saatlerinde biberleri topluyor, ardından kurutma işlemlerinden geçirilerek sofralara sunuluyor. İşletmelerde pul ve toz haline getirilen Maraş biberi, yemeklerde vazgeçilmez bir lezzet olarak yer alıyor.

MTV ve yapılandırma ödemeleri başladı MTV ve yapılandırma ödemeleri başladı

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, dondurma, tekstil, altın ve metal sektörleriyle tanınan kentin, deprem sonrası desteklerle toparlandığını belirtti.

Narlı, "Maraş biberinin tanınırlığını artırmak istiyoruz. Kent genelinde bu yıl 30 bin ton rekolte bekliyoruz," dedi. Geçen yıl 20 bin ton biber üretildiğini söyleyen Narlı, bu yıl hedeflerinin 10 bin tonunu yurtdışında, 20 bin tonunu ise yurtiçinde değerlendirmek olduğunu vurgulayarak, Maraş biberinin Almanya, İngiltere, Fransa, ABD, Rusya gibi birçok ülkeye gönderildiğini aktardı.

Türkoğlu ilçesinde çiftçilik yapan Ağaca Kaynak, Tahdalıdedeler mevkisinde 30 dekarlık alanda tescilli Maraş biberi ektiğini ve verimli bir hasat sezonu geçirdiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle üretimlerini artırdıklarını aktaran Kaynak, dekarda 1,500-1,600 kilogram verim aldıklarını ifade etti.

Kaynak, "Biber fidelerini şubat ayında ektik. Dila çeşidini uyguladık ve eylül ayında hasat yapıyoruz. Şu anda birinci hasadımızı gerçekleştirdik, ikinci hasadı 15 gün içinde yapacağız. Ürünlerin bir kısmını yurtiçi firmalara, bir kısmını da yurtdışı pazarına sunuyoruz," diye konuştu.

Kaynak: AA