Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya turununun ilk durağı Malezya'da Başbakan Enver İbrahim ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısına Gazze'nin yeniden inşaası ve İsrail'in saldırgan tutumu damga vurdu.
Erdoğan, Malezya ile ticaret hedeflerinin 10 milyar dolduğunu belirterek "Malezya ticaret ortağımız. Filistin konusunda aynı noktadayız. İsrail kurallara uymuyor. Gazze'ye yardımlar devam edecek. Malezya'nın ülkemize ilgisi büyük. Enver İbrahim kardeşime hediye ettğimiz Togg iyi ilişkilerimizin göstergesi" dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
En son 2019 yılında ziyaret ettiğim Malezya’da sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Başbakan İbrahim başta olmak üzere tüm Malezyalı kardeşlerimize kalpten teşekkür ediyorum. Türkiye ve Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 60’ıncı yıl dönümüzü idrak ettik. Ancak Türk ve Malay halkları arasındaki dostluk ve kardeşlik bağları asırlar öncesine dayanıyor. Kapsamlı stratejik ortaklık tesis eden iki ülke olarak kadım ortak tarihten güç alıyor, ecdadımızın ayak izlerini takip ediyoruz. Önümüzdeki dönemde inşallah kapsamlı stratejik ortaklığımızın ruhuna uygun olarak münasebetlerimizi yüksek stratejili iş birliği konseyi tesis etme suretiyle ilerletmeye devam edeceğiz.
"11 ANLAŞMAYI İMZALADIK, HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR"
11 anlaşmayı imzaladık. İrademizi ortaya koyan ortak açıklama da kabul edildi. Türkiye ve Malezya olarak ticaret ve yatırım alanlarındaki hareketliliği ve çeşitliliği kazan kazan anlayışıyla artırma konusunda fikir birliği içerisindeyiz. Evvelce 5 milyar dolar olarak belirlediğimiz ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma kararı verdik. Malezya ile artık 10 milyar dolarlık sürdürülebilir ve dengeli bir ticaret hacmini hedefliyoruz.
"ORTAK ÜRETİM ÖNGEREN PROJELERİMİZ SÜRECEK"
Savunma sanayii alanında yakaladığımız ivmeyi, teknoloji transferi ve ortak üretim öngören projelerde sürdüreceğiz. Firmalarımız tecrübelerini ve ürünlerini her iki ülkenin de faydasına olacak şekilde Malezya ile paylaşmaya hazırdır. Tamamladığımız görüşmelerde sanayi ve teknoloji ,enerji, turizm, kültür ve eğitim gibi çeşitli alanlardaki ilişkilerimizi de etraflıca ele alıp somut iş birliği imkanlarını değerlendirdik. Turizm alanındaki girişimleri teşvik etme hususunda ortak irademizi teyit ettik.
Beşeri bağlarımızın ilerletilmesinde de bayrak taşıyıcısı havayollarımızın oynadığı kritik role dikkat çektik .Sabiha Gökçen ile ilgili olarak yaptığımız dar kapsamlı görüşmede süratle malum pist sayımızı ikiye çıkardık ama şimdi terminali de süratle yapmak suretiyle Sabiha Gökçen’in aynen İGA gibi çok daha fazla uçak sayısıyla farklı bir zemini oluşturmasını istiyoruz.
Eğitimde YÖK ile Malezya Yüksek Öğretim Bakanlığı arasında kurulmaya çalışılan ortak komitemizin en kısa sürede faal hale getirilmesi konusunda fikir birliğine vardık.
"MALEZYA'NIN FİLİSTİN DURUŞUNU TAKDİRLE TAKİP EDİYORUZ"
Bugünkü görüşmelerimizde Filistin davası başta olmak üzere uluslararası meseleleri de etraflıca mütalaa ettik. Sadece ayni yardımlar konusunda biz şu ana kadar özellikle 100 gemiyi aşkın ayni yardımı hamdolsun Filistin’e gönderdik. Bu gemiler aynen devam ediyor. Gazze ve Filistin konusunda Malezya’nın duruşunu takdirle takip ediyoruz.
"İSRAİL SÖZÜNDE DURMUYOR, VERDİĞİ ZARARI TAZMİN ETMELİDİR"
Son ateşkes mutabakatında İsrail’in verdiği sözleri tutmadığını gördük. İsrail Filistin topraklarında sürdürdüğü işgale son vermeli ve sebep olduğu zararları da tazmin etmelidir. Bu itibarla 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin vücut bulması şarttır. Türkiye ve Malezya çabalarını, Filistin’e desteğini hız kesmeden sürdürecektir.
Enver İbrahim'in konuşmasından satır başları:
Dünya Müslüman aleminin lideri, adalet savunucusu, insan hakları savunucusu bir lideri (Cumhurbaşkanı Erdoğan) ağırlıyoruz, şanslıyız.
İki ülke arasındaki iş birliği konusunda kararlıyız. Bakanlığımız, bürokratlarımız buradalar, ciddi bir takım taahhütlerimiz var. Aldığımız kararları uygulama konusunda kararlıyız. Çeşitli bakanlıklara da kurumlara da şükranlarımı iletiyorum. Ticari ilişkilerimizi, yatırımlarımızı 5 milyar dolar civarından 10 milyar dolara çıkarmamız gerektiğini konuştuk.
Son derece şanslıyız diye düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı sizin hükümetinizin bize şunun güvencesini verdi. Bizim havaalanlarıyla ilgili kurumumuzun İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki çalışma ve faaliyetlere devam edeceğini söylediniz.
Türkiye havacılık konusunda Avrupa seviyesinde, dünya seviyesinde parlayan bir yıldız haline gelmiş durumda.
SORU-CEVAP
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Türkiye'nin, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkeleri ile ilişkilerini güçlendirmesi noktasında ne gibi bir rolü olacağına yönündeki soru üzerine, "ASEAN üyesi ülkelerle birlikte bizler Filistin noktasında oradaki mağduriyeti hep beraber nasıl giderebiliriz? Ayni, nakdi ne gibi desteklerde bulunabiliriz? Bu sadece ne Malezya'nın ne de Türkiye'nin tek başına yapabileceği bir şey değil ama ASEAN üyeleri hep birlikte el ele verirsek, bunun altından kalkarız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"GAZZE'YE HER TÜRLÜ YARDIMI YAPACAĞIZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ASEAN'la ilişkilerin gelişimi noktasında ne gibi adımlar atılacağına yönelik sorusu üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu işin iki boyutu var. Hem ayni hem nakdi. Burada her iki ülkede ayni ve nakdi olarak her türlü desteği verebileceğimize inanıyorum. Bu konuda, bunları aramızda görüştük. Özellikle tabii bugün sadece Filistin ve yine bir diğer tarafta Suriye'de alt yapı, üst yapı diye bir şey kalmadı. Her taraf yerle yeksan oldu. Burada atacağımız adımlarla gerek üst yapıda gerek alt yapıda neler yapabiliriz, bunu ilgili arkadaşlarımız beraber çalışacaklar. Buna göre de bu adımları atmanın kararını vereceğiz."