Malatya, Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunu barındırarak bu yıl da dünyada kayısı üretiminde öne çıktı.

Avrupa Birliği tarafından tescillenen Malatya kayısısının 2023-2024 sezonu istatistikleri açıklandı. Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, geçen sezon kayısı ihracatı 115 ülkeye yapılarak 398 milyon 809 bin dolar gelir elde edildi.

BP Türkiye'nin çekilme kararının arka planı! BP Türkiye'nin çekilme kararının arka planı!

En fazla ihracat, 10 bin 960 tonla ABD’ye yapıldı; bunu 5 bin 879 tonla Fransa, 4 bin 626 tonla Almanya, 3 bin 606 tonla Avustralya ve 3 bin 544 tonla Birleşik Krallık izledi. Borsa Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısı ihracat sezonunun 31 Temmuz itibarıyla sona erdiğini belirtti. Özcan, küresel ekonomik kriz gibi faktörlerle ihracatta önceki sezona göre bir azalma olduğunu, ancak 115 ülkeyle ihracat yaptıklarını vurguladı.

Özcan, geçen yıl 66 bin 832 ton kayısı ihracatı yaparak 398 milyon 809 bin dolar gelir elde ettiklerini, önceki yıl ise 80 bin ton ihracat yaparak 434 milyon dolar kazandıklarını ifade etti. Orta Asya pazarında kayıplar yaşandığını, ancak Türkiye ve Malatya kayısısının kalite açısından hala rekabetten uzak olduğunu söyledi. Maliyetler nedeniyle bazı bölgelerde rekabetçi olduklarını da ekledi. Bu yıl 100 bin ton ihracat hedeflediklerini belirtirken, 750 milyon dolar gelir odaklı çalışacaklarını bildirdi.

Özcan, pazarlara devam ettiklerini ve hedeflerinden sapmayacaklarını belirtti. Pazar gerilemelerine rağmen çıkmadıklarını, ABD'nin en önemli alıcı olmaya devam ettiğini ve Avrupa'da Fransa’ya 5 bin 879 ton kayısı ihraç ederek 37 milyon 404 bin dolar gelir elde ettiklerini söyledi. Almanya'nın da Malatya kayısısından vazgeçmediğini, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya ve Hindistan gibi pazarlarda da kendilerini korumaya çalıştıklarını belirtti. Bu yıl ABD ve Avrupa pazarında miktar ve gelir artırma hedeflerinin sürdüğünü vurguladı.

Kaynak: AA