Hipomagnezemi semptomları genellikle kardiyak, metabolik ve nörolojik etkiler olmak üzere üç grupta toplanır. Erken belirtiler arasında iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik yer alır. Şiddetli magnezyum eksikliğinde ise kas krampları, kardiyak aritmiler, fibromiyalji, uyuşma, dikkat eksikliği ve zihinsel bulanıklık gibi semptomlar görülebilir.
Ayrıca, açıklanamayan hipokalsemi (kandaki kalsiyum eksikliği) ve hipokalemi (kandaki potasyum eksikliği) durumlarında da vücutta magnezyum eksikliği düşünülmelidir. Magnezyum, vücutta birçok önemli fonksiyon için gereklidir ve eksikliği çeşitli belirtilere yol açabilir.
NASIL ANLAŞILIR?
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında kas zayıflığı, kas krampları, yorgunluk, sinir sistemi sorunları, uyku problemleri, migren ve baş ağrıları, konsantrasyon problemleri ve kalp problemleri yer alır.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Magnezyum eksikliğinin nedenleri arasında beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, besinlerin işlenmesi, çevresel faktörler (örneğin asit yağmurları, yapay gübre kullanımı), fazla terleme, laksatif veya diüretik ilaç kullanımı, stres, yaşlanma ve bazı hastalıklar yer alır.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?
Magnezyum eksikliğini gidermek için magnezyum açısından zengin gıdaları tüketmek, magnezyum takviyeleri almak ve sağlıklı bir diyet uygulamak önemlidir. Ancak, herhangi bir sağlık durumu veya takviye kullanımıyla ilgili karar almadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.