Furkan Benli / Özel Haber - Fransa tüm dünyanın gözü önünde bir tiyatro çevirdi. Halid el-Uteybi isimli bir şahsı Cemal Kaşıkçı cinayetine karıştığı iddiasıyla gözaltına alan Fransız makamları, 1 gün sonra “Yanlışlık olmuş” diyerek serbest bıraktı. Suudi Veliaht Prensi Selman’la geçen hafta görüşen Macron’un onu ikna etmek için söz konusu adımı attığı düşünülüyor.
Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın hukuksuz adımları Suudi Arabistan’ın uluslararası camiada hem yalnız kalmasına hem de işlediği suçların karşılığında köşeye sıkışmasına neden oldu. Çıkış yolu arayan ve müttefik ülkelerden destek isteyen Selman, dün şok bir haberle sarsıldı. Fransa makamları, Kaşıkçı cinayetine karıştığı iddiasıyla Halid el-Uteybi’nin Paris’te Charles de Gaulle Havaalanı’nda Riyad’a gitmek üzereyken gözaltına alındığını duyurdu.
YANLIŞ KİŞİ!
Suudi makamları “Yanlış kişiyi yakaladınız. O dosya kapandı. Uteybi hapiste” açıklaması yapsa da gün içerisinde Uteybi’nin İnterpol tarafından arandığı ve Türkiye’ye iade edileceği şeklinde haberlerin artması dikkat çekti. Fransız savcılar, saatler sonra yanlışlık olduğunu ve Uteybi’nin serbest bırakıldığını duyurdu. Paris Savcısı Remy Heitz, yaptığı yazılı açıklamada, Halid Alotaibi’nin aranan zanlı olmadığını, sadece aranan şüpheliyle aynı ismi taşıdığının tespit edildiğini belirtti.
ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKTİ
Yaşanan gelişmenin Macron’un Suudi Arabistan ziyaretinin hemen sonrasında meydana gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Gözaltı haberinin zamanlaması ve Uteybi’nin serbest bırakılması akıllarda birden fazla soru işaretinin oluşmasına sebep oldu. Paris makamlarının, parmak izi kontrolü ve biyometrik fotoğraflı pasaporta rağmen bir kişiyi isim benzerliği yüzünden gözaltına almış olması inandırıcı bulunmadı. Gözaltı olayının, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Suudi Arabistan’da Veliaht Selman’la yaptığı görüşmeden 5 gün sonra, BAE’li General Ahmed Nasır el Reisi’nin INTERPOL Başkanı seçilmesinden 13 gün sonra ve Suudi Veliaht Prensi Selman’ın BAE ziyaretinden 1 gün sonra gelmesi de dikkat edilmesi gereken ayrı bir konu oldu.
MACRON NEYİN PEŞİNDE
Yaşanan gelişmeler, “Körfez ülkelerinin Türkiye’ye yakınlaşması sonrası Macron sahadaki ağırlığını kaybetmemek adına hamle peşinde” yorumlarını da beraberinde getirdi. ABD’nin çekilmesinin ardından İngiltere ile bölge üzerinde rekabete giren Macron, söz konusu adımla, Suudi Arabistan ve BAE’nin öncülük ettiği Körfez ülkeleri üzerindeki etkisini arttırmak istiyor. Macron geçen hafta çıktığı Körfez turunda Suudi Arabistan’ın tepkisini çeken Lübnanlı bakan Kardahi’yi istifaya zorlamış ve Selman’ın Lübnan krizinde elini rahatlatmıştı. Macron, BAE’ye yaptığı ziyarette ise 15 milyar dolarlık askeri anlaşma imzalamıştı. Fransa söz konusu anlaşma ile BAE’ye 80 Rafale uçağı ve 12 helikopter satışı gerçekleştirecek. Anlaşma, Fransa tarihin en büyük askeri anlaşması olarak kayda geçmişti. Kaşıkçı suikastına karışan isim” olarak yakalanan Uteybi’nin daha sonra serbest bırakılması “Macron istediğini aldı” şeklinde yorumlandı.
SELMAN ÇIKIŞ YOLU ARIYOR
Dış politikada yalnız kalan M. b. Selman, pazartesi günü Körfez turuna başladı. Körfez ülkeleri arasında ilişkileri yeniden tazeleme çabasına giren M. b. Selman ülkesini soktuğu çıkmazdan kurtarmak için Körfez’le iş birliği için kolları sıvadı. Körfez turunun en öne çıkan başlığı olan Yemen krizinin de ziyaretle birlikte farklı bir boyut alacağı beklentiler arasında.