Mikati, Lübnan'ın nüfusunun üçte birini oluşturan iki milyon Suriyeli mültecinin, ülkenin kaynakları üzerindeki baskıyı dayanılmaz hale getirdiğini vurguladı.

Çifte zulüm! İsrail ordusu baskın yaptı, işgalciler evleri ateşe verdi Çifte zulüm! İsrail ordusu baskın yaptı, işgalciler evleri ateşe verdi

"Mültecilerin Geri Dönüşü En İyi Çözüm"

Roma’da düzenlenen İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin yıllık Artreju Festivali’nde konuşan Mikati, Lübnan’ın kişi başına düşen en yüksek mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını belirtti. "Kaynaklarımız üzerindeki yük çok büyük oldu, bu durum var olan ekonomik sorunları derinleştirdi ve iş ile hizmetlerde yoğun bir rekabete yol açtı. Bugün, Suriye'deki siyasi dönüşümün ardından, bu sorunun en iyi çözümü Suriyelilerin vatanlarına geri dönmesidir."

Lübnan yetkilileri, ülkede yaklaşık iki milyon Suriyeli bulunduğunu, bunların 800 bininin Birleşmiş Milletler’e kayıtlı olduğunu belirtiyor. Suriyelilerin çoğu, 2011'de Arap Baharı protestoları sırasında başlayan ve hükümet karşıtı gösterilere yönelik şiddetli baskılar sonrası Suriye iç savaşıyla ülkelerinden kaçtı.

Avrupa'daki Tartışmalar

Mikati'nin açıklamaları, Avrupa ülkelerinin de kendi topraklarındaki Suriyeli mültecilere yönelik politikalarını tartıştığı bir döneme denk geliyor. Belçika, Danimarka, Almanya ve Çekya gibi ülkeler, Suriyelilerin yaptığı yeni sığınma başvurularını işlemeyi durdurmuş durumda. Ancak bu ülkeler, şu an için Suriyelilerin geri dönüşünün erken olduğunu düşünüyor.

Avrupa Komisyonu, şu anda Suriye’ye "güvenli, gönüllü ve onurlu dönüşler" için uygun koşulların olmadığını belirtti. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de bu durumu destekleyerek şunları söyledi: "Suriye’nin durumu, azınlıkların ve halkın korunması gibi konular bir netlik kazandıktan sonra değerlendirilmeli. O zaman geri dönüşler gündeme gelebilir."

Avusturya hükümeti ise geçtiğimiz hafta Suriyeli mültecilere ülkelerine dönmeleri için kişi başına 1.000 avro "dönüş primi" teklif ettiğini açıkladı. Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, yaptığı açıklamada, “Ülke yeniden inşa edilmek için vatandaşlarına ihtiyaç duyuyor” ifadelerine yer verdi.

Avrupa'da Suriyeli Mültecilerle İlgili Süregelen Sorunlar

2015’te çoğunluğu Suriye iç savaşından kaçan bir milyondan fazla mültecinin Avrupa’ya gelmesi, AB içinde ciddi siyasi krizlere yol açmıştı. Ülkeler arasında mültecilere ev sahipliği yapma konusundaki anlaşmazlıklar bugün hâlâ devam ediyor.

Bu yıl eylül ayına kadar Avrupa’da yaklaşık 14 bin Suriyeli uluslararası koruma talebinde bulundu. Geçen yıl bu sayı 183 bini bulmuştu ve başvuruların üçte biri kabul edildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Suriyeli mültecilerin durumuyla ilgili olarak "sabır ve dikkat" çağrısında bulunuyor. Mültecilerin geri dönüş koşullarının, Suriye’nin yeni liderlerinin hukuk ve düzeni ne ölçüde sağlayacağına bağlı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi