Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada Mikati, "Sınırlı bir süre için ateşkes ilan edilmesi ve ardından siyasi çözümler üzerinde yeniden müzakerelere başlanması amacıyla BMGK'nin toplanması için ABD ile Fransa arasında görüşmeler sürüyor." ifadelerini kullandı.
Mikati, diplomatik temaslar sırasında, İsrail'in tüm yükümlülüklerine uyması şartıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararının uygulanmasına hazır olduklarını vurguladıklarını belirtti. Ayrıca, "İsrail'in sivillerin yanı sıra kurtarma ve yardım ekiplerini hedef alan saldırılarının durması önceliklidir." dedi.
Başbakan Mikati, şiddet, öldürme ve yıkımın bir çözüme ulaşmayacağını ifade ederek, olayların tırmanması durumunda çatışmaların bölgeyi kapsayacak şekilde genişlemesinden endişe duyduklarını dile getirdi.
BMGK'nin 1701 Sayılı Kararı
BMGK'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tan geri çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörülüyor. Bu bölgedeki yalnızca Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araçların bulundurulması gerekiyor.
Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ile İsrail arasındaki Mavi Hat bölgesi, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunmakta.
ABD ve Fransa'nın öncülüğünde, Avrupa Birliği ile birlikte 8 ülkenin daha katılımıyla yapılan ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomatik sürecin yeniden başlatılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulunulmuştu.