DEMET İLCE / MUHABİR

Lazerler, İrlanda kırsalındaki bir tarım arazisinde kümelenmiş beş nadir anıt da dahil olmak üzere, daha önce tespit edilmemiş yüzlerce tarih öncesi anıtı ortaya çıkardı.

Arkeologlar, İrlanda'nın doğusundaki County Wicklow'da bir kasaba olan Baltinglass'taki anıtları, bir uçağın yere doğru lazer darbeleri fırlatırken bir uçağın havadan uçtuğu bir teknik olan lidar (ışık algılama ve menzil) kullanarak keşfettiler. Bu darbeler nesnelere çarpıyor ve sonra geri dönüyor, böylece araştırmacıların arazinin topoğrafyasını haritalamasına yardımcı oluyor.

Araştırmacılar tarafından incelenen alan, Erken Neolitik (MÖ 3700 civarı) ve Orta-Geç Tunç Çağı (MÖ 1400 - 800) döneminde yerleşim görmüştür. Ancak Antiquity dergisinde 25 Nisan Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Orta Neolitik olarak bilinen iki dönem arasındaki 2.000 yıllık süre boyunca yerleşime dair kanıtlar şu ana kadar çok azdı.

Cumhuriyet Savcısı’nın kaleminden ilk ve tek ‘Adli Narsisizim’ kitabı Cumhuriyet Savcısı’nın kaleminden ilk ve tek ‘Adli Narsisizim’ kitabı

Yıllarca süren tarımsal çiftçilik nedeniyle bazı anıtlara zarar verilmiş olmasına rağmen Lidar, uzun, dar, büyük ölçekli toprak işleri olan birkaç "nadir" cursus anıtı da dahil olmak üzere yapılarla dolu peyzajın üç boyutlu modellerini ortaya çıkardı. Yapılan açıklamaya göre gruplanma, hem İrlanda hem de Britanya'daki en büyük cursus kümesi olarak değerlendiriliyor.

Çalışma yazarı James O'Driscoll, "Doktora çalışmamın bir parçası olarak yaklaşık 10 yıl önce bu alan üzerinde çalışmaya başladım ve başlangıçta fikir, buranın İrlanda'daki ülkedeki en büyük ve en büyük Tunç Çağı tepe anıtlarının bulunduğu yer olmasıydı. Çeşitli araştırmalardan sonra yavaş yavaş bunun sadece Tunç Çağı'na ait olmadığını, aynı zamanda orada birçok Neolitik anıtın da bulunduğunu fark etmeye başladık. 2014 yılı civarında yerel bir kişi bu cursus anıtlarından birini tespit etti ve lidar'dan önce bildiğimiz tek şey bu.” dedi.

Yeni Lidar araştırması dört tane daha ortaya çıkardı, O'Driscoll. "bu yüzden bu kadar önemli bir keşif ve ortaya çıkacağını düşünmediğimiz bir şeydi, çünkü cursus anıt grupları İrlanda'da mevcut değil. Britanya'da belki yarım düzine kadar var ama İrlanda'da bilinen sadece 20 kadar cursus anıtı var ve bunlar tek başına bulunuyor." dedi.

Muhabir: Demet İlce