Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları, laboratuvar ortamında daha kalın ve gerçekçi tavuk eti üretimine bir adım daha yaklaştı. Araştırmacılar, kan damarlarını taklit eden mikroskobik içi boş lifler sayesinde, hücrelere yeterli besin ve oksijen ulaştırarak 10 gramlık “etli” bir nugget üretmeyi başardı.
Laboratuvar ortamında üretilen et (kültür eti) çalışmaları yıllardır sürüyor. Ancak bu etler genellikle çok ince olabiliyordu çünkü dokulara yeterince besin ulaştırmak, damarsız yapılar nedeniyle zorlaşıyordu. Bu sorunun önüne geçmek için mühendis Minghao Nie ve ekibi, mikroskobik hassasiyetle yerleştirilmiş 1.000'den fazla içi boş fiber kullandı.
DİYALİZ MAKİNELERİNDE KULLANILIYOR
Bu fiberler, ev tipi su filtreleri ve diyaliz makinelerinde de kullanılan malzemelerden oluşuyor. Artık bu teknoloji, yapay doku üretimi ve potansiyel olarak organ üretimi için de umut vadediyor.
Üretilen nugget, tavuk bağ dokusu hücrelerinden oluşuyor ve önceki denemelere göre daha yüksek protein göstergeleri sergiliyor. Bu da daha gerçekçi tat ve doku anlamına geliyor.
MALİYETLER ÇOK YÜKSEK
Etik ve çevresel nedenlerle laboratuvar eti geliştirilmek istense de üretimin gıda standartlarına uygun sürdürülebilirliği ve maliyeti hâlâ tartışmalı. 2023’te yapılan bir çalışmaya göre, kültür etinin üretim maliyetleri halen geleneksel hayvancılığa göre oldukça yüksek.
Ayrıca tüketicilerin çoğu hâlâ laboratuvar eti fikrine sıcak bakmıyor. Ancak araştırmacılar bu çalışmaların yalnızca gıda değil, rejeneratif tıp ve yapay organ üretimi gibi alanlarda da önemli etkiler yaratabileceğini vurguluyor.