Türkiye, kutup bilimlerinde öncü olma vizyonuyla özgün bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM KARE koordinasyonunda her yıl Arktik ve Antarktika’ya ulusal bilim seferleri düzenlenmektedir.

Seferlerin amacı, 12. Kalkınma Planı ve Kutup Bilim Strateji Belgesi'nde belirtilen hedefler doğrultusunda, bilim insanlarının özgün, sürdürülebilir ve kaliteli araştırmalar yapması, uluslararası iş birliği sağlanması ve Türkiye'nin kutup bölgelerinde saygın bir konuma ulaşmasıdır.

Bu amaçla, "Kutuplar" konulu bilimsel çalışmalar için 2025 yılı KUTUP-1001 ve KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım proje çağrıları, TÜBİTAK MAM KARE ile ARDEB tarafından belirlenen koşullarla açılmıştır. Çağrılar kapsamında 900 bin lira bilimsel araştırma bütçesi ve 100 bin lira proje teşvik ikramiyesi sağlanacaktır. Başvuru için son tarih 27 Eylül, e-imza süreci için ise 30 Eylül belirlenmiştir.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİNE DESTEK VERİLECEK

Ulusal Antarktika Bilim Seferleri çerçevesinde uluslararası iş birlikleri desteklenecek, bu sayede Türkiye’deki bilim insanları, Antarktika’da çalışma yürüten diğer ülkelerle ortak projeler gerçekleştirebilecektir.

iOS 18 güncellemesinin Türkiye saati belli oldu iOS 18 güncellemesinin Türkiye saati belli oldu

Araştırmacıların iş birliği projeleri TÜBİTAK MAM KARE tarafından değerlendirilecek ve uygun bulunanlar desteklenecektir. Bu çağrı yalnızca Antarktika’da iş birliği yapılan ülke üslerini/seferlerini kapsar.

Kutup bilimleri alanında Arktik ve Antarktika’ya yönelik ulusal bilim seferlerine katılmayı gerektiren veya gerektirmeyen projeler desteklenecektir. Projelerde bütçe üst limiti 1 milyon lira, en fazla 100 bin lira proje teşvik ikramiyesi ödenecektir. Sefere katılım gerektiren projelerde, kargo/taşıma, seyahat ve konaklama planlamaları TÜBİTAK MAM KARE tarafından kutup bölgelerinin iklim koşulları ve lojistik imkanlar göz önünde bulundurularak yapılacaktır.

Kaynak: AA