Duha namazının kılınış şekli, rekat sayısı, vakti ve faziletleri hakkında bilgiler özellikle Ramazan Bayramı öncesinden yoğun olarak araştırılıyor. Koronavirüs nedeniyle kapalı olan camilerde bayram namazı kılınamayacağında dolayı evde bayram namazı kılınır mı, bayram namazı yerine kuşluk namazı kılınır mı gibi sorular merak ediliyor. Diyanet’in bu konudaki özel tavsiyesinin ardından detaylı bilgilere ulaşmak isteyen vatandaşlar, Kuşluk namazı nedir ve nasıl kılınır? Kuşluk (Duha) namazı kaç rekat, fazileti nedir? sorularına yanıt arıyor. Gündemin en çok aranan konuları arasında yer alan duha namazına dair bilgiler haber detayında.
Kuşluk namazı nedir ve nasıl kılınır? Kuşluk (Duha) namazı kaç rekat, fazileti nedir?
Kuşluk (Duha) namazında Allâhu teâlâ tarfından ihsân edilen 100 hasene vardır. 75’inin ecri dünyada verilirken, 25’inin ecri ise âhirettedir. Duha namazı kılmakve imkan nispetinde her gün kılmaya devam etmek, dünya işlerinin kolaylaşmasına, kaderinde var olan sıkıntıların en hafif şekilde geçip giderek helalinden rızık kazanma yollarının açılmasına vesile olacağı ümit edilir.
Duhâ namazı hakkında Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz buyurur ki, ‘İki rekat kuşluk namazı kılan, gâfillerden olmaz. Dört rekat kılan, âbidlerden olur. Altı rekat kılarsa, bu namaz o gün ona kâfi gelir. Sekiz rekat kılan, mâsivâyı terk edip itaat eden kullardan yazılır. On iki rekat kılan da Cennette özel bir köşke kavuşur.‘ [Taberani]
Duha (Kuşluk) namazı, günlük kılınmasında ve mümkünse devam edilmesinde büyük ecir olan nafile namazlardandır. Rasûlullâh Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz’in önemle tavsiye ettiği namazlardan biridir. 2, 4, 6, 8 veya 12 rekat kılınması güzeldir. Hatta imkanlar kısıtlıysa 2 rekat da olsa kılınmasında büyük fayda vardır.
Hadîs-i Şerîf; ‘İki rekat kuşluk namazı kılmak bana farzdır.’ [İ. Ahmed]
Namaza, Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîfin için şükründen âciz olduğum Ni’am-ı Sübhâniyyene şükren namaz kılmaya, Allâhu Ekber’ diye niyet edilerek tekbir getirilip başlanır. Sübhâneke ve euzu besmeleden sonra Fâtiha-i Şerîfe ve zamm-ı sûre okunur. Rukû ve secdenin ardından 2. rekatta yine 1 Fâtiha ve zamm-ı sure okunarak rukû ve secde yapılır. Kade-i ahîrede Ettahıyyâtü, Allâhümma Salli-Bârik duaları, Rabbenâ duaları okunup selam verilir. Özetle kılınış şekli öğle ve yatsı namazlarının son sünnetleri gibidir.
Duha namazının vakti
Duha (kuşluk) namazı, kuşluk vaktinde kılınan bir namazdır. Bu vakit, güneş doğduktan 45 dakika sonra yani kerahet vaktinin çıkmasıyla başlar, öğle namazına yakın kerâhet vakti girinceye kadar (yaklaşık yarım saat-20 dk. kala) devam eder.
Diyanet’ten bayram günü için özel tavsiye
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Sayar, ”Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz, bayram namazı vaktinde evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ‘Duha namazı’ kılınması. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar.” dedi.
Evde Bayam namazı kılınır mı?
Bayram namazı, kendilerine Cuma Namazı farz olan kimseler için vacip olan bir namazdır. Aynen Cuma Namazı’nda olduğu gibi fetvâ makâmınca izinli namazgâhlarda cemaatle kılınması gereken bir namazdır. Kılınma vakti ise ilk işrak vaktidir. Yani güneşin doğumundan itibaren 45 dakika geçip kerahet vaktinin çıkmasıyla başlayan kuşluk vaktini ilk merhalesinde kılınır.
Koronavirüs salgını nedeniyle Cuma Namazı’nın farziyyeti Müslümanlar üzerinden sâkıt olmuş yani düşmüştür. Çünkü İslâm dininde sıhhat ibadetlerin eda keyfiyyetlerindeki lüzumdan daha önde gelir. Dolayısıyla bayram namazı da bu kimselere vacip değildir. Evde işrak vaktinde kılınacak namaz, bayram namazı niyetiyle de olsa nafile namaz olur. Vacip olan bayram namazı sayılmaz, çünkü vücup tahakkuk etmemiştir.
Ancak bayram namazına elde olmayan özürlerin engel olmasından dolayı vacip olan bui badetin de sevabından mahrum olmamak için kılmaya niyet edilirse aynı ecir ve mükâfâtın bahşedilmesi ümit edilir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan açıklama
Bayram Namazı’yla başlayan bayram sevincinin çoşku ve muhabbetle geçmesi dileğiyle sözlerine başlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Bayram namazı’nın bu sene koronavirüs salgını nedeniyle camiilerde kılınamayacağını, ancak camiilerden uzak kalmanın hüznünün bir nebze de olsa azaltılabilmesi amacıyla o vakitte minarelerden Tekbir seslerinn yükseleceğini ifade etti.
Diyanet TV’den Bayram Hutbesinin canlı yayınlanacağını da ifade eden Erbaş, dileyenlerin bayram namazı vaktinde kuşluk namazı ile o günü ihya edebileceklerini dile getirerek, ‘Dileyen evinde bayram namazını, dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir.’ dedi.