Brezilya'daki G20 Parlamento Başkanları (P20) Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Türkiye'nin siyasi gündemi hakkında açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, erken seçimle ilgili bir soruya, “Türkiye'nin şu anda bir erken seçim gündemi yok. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2028'e kadar görevinin başındadır. Milletin yüklediği sorumluluk budur” şeklinde yanıt verdi.

Uluslararası Gelişmeler ve Filistin Konusu

Kurtulmuş, zirve sırasında işgalci İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğinin askıya alınması teklifi sunduklarını belirtti. Ayrıca, BM ve diğer uluslararası kuruluşların küresel adaletsizliklere çözüm üretemediğini ve barış ile istikrarı sağlayamadığını ifade ederek, bu nedenle yeni bir küresel siyasi ve finansal yapıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Dünyada yeni bir siyasi mimariye ihtiyaç vardır. Küresel eşitsizliklerin çözülmesi için acil adımlar atılması gerekiyor” dedi.

Orta Doğu ve Gazze konularında bir paragraf yer almasını istediklerini ancak bazı ülkelerin itirazlarıyla karşılaştıklarını aktaran Kurtulmuş, “Çoğu ülke İsrail'den daha fazla İsrailci davranıyor. İsrail'in saldırganlığını savunmakta zorlanan ülkeler var. Ama şunu görmekteyiz ki artık birçok ülke, daha yüksek sesle bu durumu eleştiriyor” diyerek, özellikle İsrail'in saldırganlığını savunmakta zorlanan ülkelerin arttığını belirtti.

ABD ile İlişkiler ve FETÖ Meselesi

Kurtulmuş, ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’ın yeni dönemine dair değerlendirmelerde bulunarak, özellikle Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiyi Orta Doğu siyaseti belirleyeceğini söyledi. “ABD’nin kararları, Türk-Amerikan ilişkilerini doğrudan etkileyecek. Trump yönetiminin, bölgedeki terör örgütlerine destek vermeye devam edip etmeyeceği önemli bir soru” diyen Kurtulmuş, FETÖ ile ilgili endişelerine de değindi. “Hala binlerce FETÖ mensubu ABD'de barınabiliyor. Bu, Türkiye için birinci derecede güvenlik sorunudur” ifadelerini kullandı.

İbrahim Yılmaz insanları nasıl dolandırdığını bir bir anlatmış! İbrahim Yılmaz insanları nasıl dolandırdığını bir bir anlatmış!

Türkiye’de Terörle Mücadele ve Anayasa Tartışmaları

Kurtulmuş, Türkiye’de terörün ortadan kalkması için her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti ve anayasa tartışmalarına değinerek, bu sürecin zorlu olsa da mümküne yakın olduğunu söyledi. “Anayasa müzakereleri zorlu bir süreç. Ama imkansız değil. Meclisimiz, anayasa yapmaya oldukça yetkin bir parlamentodur. Temsil gücü yüksek bir parlamentoya sahibiz” dedi. Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin PKK'nın lağvedilmesi konusundaki önerisine de değinerek, “Terörle mücadelede çok sesliliği ve işbirliğini artırmalıyız. Türkiye’de terörün ortadan kalkması için her türlü çabayı ortaya koyacağız” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, Türkiye’nin terörle mücadele sürecinde izlediği politikanın, demokratik yöntemler ve süreçler çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladı ve milletin iradesinin dışındaki herhangi bir gücün Türkiye'deki siyasete müdahale etmemesi gerektiğini belirtti. “Bir eli silahta, bir eli sandıkta siyaset olmaz. Siyasetin sandıktan başka hiçbir yere el atmaması gerekir” diyerek, terörün konuşulmadığı ve sıfırlandığı bir döneme geçilmesini ümit ettiğini belirtti.

Kaynak: AA