EuroNews'in haberine göre, fonların mavi çiplerden küçük sermayelere geçtiği görüldüğünden sektör rotasyonu da düşüşe katkıda bulunmuş olabilir. Öte yandan, Çin anakara hisse senetleri, daha fazla teşvik politikası beklendiği için kritik Üçüncü Plenum toplantısı sırasında yükseliş ivmesi yaşadı.    

Avrupa'da Son Durum

Avrupa'nın büyük sermayeli hisse senetlerindeki keskin düşüş bu hafta genel performansı aşağı çekti. Haftalık bazda Euro Stoxx 600 %1,03, CAC 40 %1,78, DAX %2,10 ve FTSE 100 %0,58 değer kaybetti.

Bölgedeki başlıca teknoloji hisselerinde yoğun satışlar yaşanırken, Hollandalı yarı iletken ekipman üreticisi ASML'nin hisseleri son beş işlem gününde %14,25, SAP'nin hisseleri ise %3,07 değer kaybetti. ASML'nin hisselerindeki keskin düşüşte, Biden yönetiminin Çin'e daha sert çip ihracatı kısıtlamaları getirebileceği ve ülkede güçlü satış ivmesi görmeye devam eden ASML gibi yabancı şirketleri hedef alabileceği yönündeki haberler etkili oldu.

Beklenenden daha güçlü ikinci çeyrek kazanç sonuçlarına rağmen, daha sıkı ihracat kısıtlamaları şirketin görünümünü gölgeliyor. Bu sektördeki küresel düşüş trendi de çip makineleri şirketi üzerindeki baskıyı artırdı.

Ayrıca, Avrupa'nın en büyük şirketi Novo Nordisk'in hisseleri rekabet endişeleri nedeniyle geçen haftaya göre %9'dan fazla değer kaybetti. İsviçreli ilaç devi Roche Holding, deneysel günlük zayıflama hapının olumlu sonuçlar verdiğini ve Wegovy'nin oral uygulama yerine enjeksiyon gerektirdiği Novo Nordisk için önemli bir tehdit oluşturduğunu açıkladı. ABD'li rakibi Eli Lilly'nin hisseleri de bu haber üzerine düştü. Bu arada Roche hisseleri son beş işlem gününde %10,74 yükseldi.

Büyük lüks tüketim hisseleri de haftalık düşüş yaşadı; LVMH %2,13, Hermes %1,67 ve Christian Dior gelecek haftaki kazanç raporları öncesinde %2,40 değer kaybetti. Buna karşın, İngiliz borsaları enerji firmalarının desteğiyle daha dirençli seyretti ve BP geçen haftaya göre %1,37 ve Shell %0,69 yükseldi.

Abdülhamid Han, Karadeniz'de ilk sondaja başladı Abdülhamid Han, Karadeniz'de ilk sondaja başladı

Hem Euro hem de İngiliz Sterlini, Perşembe günkü sert düşüşün ardından ABD doları karşısında yatay seyrederek hafta başında elde edilen kazançların çoğunu sildi. Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklendiği gibi gösterge faiz oranlarını değiştirmedi ancak Eylül toplantısı için “geniş açık” bir duruş sergiledi. 

Wall Street'te 11 Sektörden Dördü Düşüşte!

Büyük teknoloji hisselerindeki keskin gerileme, sektör rotasyonlarının fonları yapay zeka ile ilgili hisselerden küçük sermayelere kaydırmaya devam etmesiyle ikinci haftaya uzadı. Son beş işlem gününde, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması haftalık bazda %1,66 yükselirken, S&P 500 %1,26 düştü, Nasdaq bileşik %2,87 geriledi ve küçük sermayeli gösterge Russell 2000 %2,26 yükseldi.

Sektör düzeyinde, 11 sektörden dördü bir hafta öncesine kıyasla düşüş gösterirken, teknoloji sektörü son beş işlem gününde %3,26'lık düşüşle kayıplara öncülük etti. Enerji ve finans sektörleri, güçlü petrol fiyatları ve büyük bankalardan gelen güçlü kazançlar sayesinde sırasıyla %3,01 ve %2,49 artışla en iyi performans gösteren sektörler oldu.

Muhteşem Yedili hisselerinin çoğu, Microsoft'un %3,15, Nvidia'nın %4,95, Amazon'un %5,79, Alphabet'in %4,31 ve Apple'ın %1,49'luk haftalık düşüşleriyle, gelecek haftaki büyük kazançlar öncesinde kayıplarını genişletti. Tesla, beş günlük işlem süresi boyunca %3,40 artışla haftanın yükselen tek büyük teknoloji hissesi oldu.

Netflix olumlu ikinci çeyrek kazançları bildirdi, ancak beklenenden biraz daha zayıf rehberlik nedeniyle hisseleri geçen haftaya göre %1,45 düştü. Yayıncı bu çeyrekte sekiz milyon yeni abone kazanarak 4,8 milyonluk beklentiyi aştı.

Asya Pasifik Haftayı Negatif Kapatıyor!

Asya Pasifik'teki çoğu borsa, teknoloji kaynaklı tedirginlik nedeniyle haftayı negatif kapatmaya doğru ilerliyor. Japonya gösterge endeksi Nikkei 225, Japonya Merkez Bankası'nın döviz kuruna müdahale edebileceği yönündeki bahisler üzerine Japon Yeni'nin diğer başlıca para birimleri karşısında önemli ölçüde güçlenmesiyle haftalık bazda %2'den fazla değer kaybetti. Yen, geçen haftaki 38 yılın en yüksek seviyesi olan 161,71'den ABD doları başına 155,36 yen seviyesine kadar yükseldi.

Buna karşılık, Avustralya borsaları çok daha güçlü bir performans sergiledi ve ASX 200 geri çekilmeden önce 8.000'in üzerine çıkarak yeni bir zirveye ulaştı. Bankacılık sektörü küresel trendi yansıtarak ivme kazanmaya devam ederken, BHP'nin %2,99 ve Rio Tinto'nun bir hafta öncesine göre %4,89 değer kaybetmesiyle madencilik hisseleri en çok gerileyenler oldu.

Çin piyasaları Hang Seng Endeksi'nin bir haftada %4'ten fazla değer kaybetmesiyle karışık bir seyir izlerken, anakara borsaları Şangay endeksinin %0,19 yükselmesiyle haftalık kazançlar kaydetti. Çin'in ikinci çeyrek için beklenenden çok daha zayıf bir GSYH büyümesi bildirmesi piyasa duyarlılığını baskıladı. Ancak veriler, Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvik önlemi alacağı yönündeki iyimserliği artırdı.

Kaynak: Haber Merkezi