Küresel piyasalarda, ADP özel sektör istihdamı verileri öncelikli gündem maddesi haline geldi. ABD ekonomisinin beklenenden hızlı soğuyabileceği endişeleri, risk iştahını azaltırken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikasını bu aydan itibaren gevşeteceği öngörülüyor.

Analistler, bugün açıklanacak ADP verilerinin, Fed'in gelecekteki adımlarına dair ipuçları sağlayabileceğini ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının da dikkatle takip edildiğini belirtti. Dün açıklanan verilere göre, ABD'de JOLTS açık iş sayısı Temmuz'da 7 milyon 673 bine gerileyerek Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü; Temmuz fabrika siparişleri ise beklentilerin üzerinde %5 artış gösterdi. Bu verilerin, durgunluk endişelerini artırdığı ifade ediliyor.

Fed'in "Bej Kitap" raporuna göre, ekonomik faaliyet son haftalarda yavaşladı. Raporda, 12 bölgeden 3'ünde ekonomik faaliyetlerin hafif artış gösterdiği, önceki raporda 5 olan yatay veya azalan faaliyet bildiren bölge sayısının 9'a yükseldiği belirtildi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de iş gücü piyasasının yumuşamaya devam ettiğini ancak zayıf olmadığını ifade etti. Bostic, fiyat baskılarının genel olarak azaldığını ve enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir bir yolda olduğuna dair güvenini artırdığını belirtti. Fed'in uzun süre kısıtlayıcı politikalar izlememesi gerektiğini vurguladı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in işgücü piyasasını sağlıklı tutmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini, bunun miktarının ise ekonomik verilere bağlı olduğunu ifade etti. Para piyasalarında, Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gitmesi beklenirken, bu ay 50 baz puan indirim olma olasılığı %45'e yükseldi.

Artan resesyon endişeleri nedeniyle teknoloji hisselerinde satış baskısı görülürken, yapay zeka ile ilgili yatırımcı değerlendirmeleri de gündemdeydi. Özellikle US Steel, Beyaz Saray'ın şirketin Nippon Steel tarafından satın alınmasına engel olacağı haberinin ardından %17'den fazla değer kaybetti.

Demokrat başkan adayı Kamala Harris, yeni kurulan şirketler için vergi indirimini 5 bin dolardan 50 bin dolara çıkarmayı planladığını duyurdu. Hedefi, Başkanlık döneminin sonunda 25 milyon yeni küçük işletme başvurusu görmek. Bu, yeni işletme kurma maliyetini düşürmeyi gerektiriyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,76 ile 19 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi; dolar endeksi 101,3, altın fiyatı ise 2.505 dolarda dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı, zayıf talep endişeleriyle %1,2 düşerken, ABD'de petrol stoklarındaki düşüş ve OPEC+'nın üretim artışını erteleyebileceğine yönelik haberlerle %0,2 artarak 72,8 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yüksek faizler ihracatı tehdit ediyor TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yüksek faizler ihracatı tehdit ediyor

Dün, Kanada Merkez Bankası (BoC), faiz oranını toplamda üçüncü toplantıda 25 baz puan düşürerek %4,25'e indirdi. Bu, Temmuz'da enflasyonun %2,5'e gerilediğini gösteriyor. Dow Jones %0,09 yükselirken, S&P 500 %0,16, Nasdaq %0,30 düştü. ABD'deki endeks vadeli kontratlar negatif bir başlangıç yaptı.

Avrupa'da, yatırımcıların durgunluk endişeleri gündemde kalırken, Almanya'da hizmet sektörü PMI 51,2, Avro Bölgesi’nde ise 52,9 ile beklentilerin altında kaldı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Temmuzda aylık %0,8 artarken, yıllık bazda %2,1 geriledi. İspanya Merkez Bankası Başkanlığı'na José Luis Escrivá Belmonte atandı. 

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,98, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,54 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de negatif bir seyirle başladı.

Asya

Asya tarafında satış baskısının yeni günde de etkili olduğu görülürken, dolar/yen paritesindeki düşüş devam ediyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) yönetim kurulu üyesi Hajime Takata yaptığı açıklamada, şirketlerin harcamalarını ve ücretleri arttırmaya devam edeceğini teyit etmesi halinde merkez bankasının faiz oranlarını arttırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Analistler, BoJ'un bir sonraki faiz artırımını ocakta yapacağına ilişkin fiyatlamaların güçlenmeye devam ettiğini bildirdi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,12, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,18, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,13 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,47 geriledi.

Yurt içi piyasalar

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,37 azalışla 9.984,93 puandan tamamladı.

Bugün, yurt içinde gözler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklayacağı Orta Vadeli Programa (OVP) çevrilirken, toplantıdan alınacak sinyallerin varlık fiyatlarını etkileyebileceği öngörülüyor.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 değer kaybederek 33,9853'ten kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında bir önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 34,0280 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, ABD'de ADP özel sektör istihdamı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve hizmet sektörü PMI verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.600 puan seviyelerinin destek, 10.100 ve 10.250 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA