Analistler, ABD'de tahvil piyasalarının durgunluk beklentilerini işaret ettiğini belirtiyor; 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın pozitif hale geldiğine dikkat çekiyorlar. ABD'deki çoğu resesyon öncesinde 10 yıllık tahvil faizi 2 yıllık faizinin altında kalıyor ve bu durum, olası bir resesyonun şiddeti konusunda endişeleri artırıyor. Bu sebeple Fed’in gelecek hafta alacağı kararın önemi artıyor ve yetkililerin açıklamalarında güvercin bir ton öne çıkmaya başlıyor.

New York Fed’in Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarına göre, ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi ağustosta yüzde 3'te sabit kaldı. Para piyasalarında Fed'in bu ay yüzde 30 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi yapması beklenirken, yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık faiz indirimine gidileceği öngörülüyor.

Ayrıca, 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris’in tartışmasının, kamuoyu görüşü ve varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor; Trump'ın kripto paralara yönelik tutumu nedeniyle bu alanda oynaklığın artabileceği ifade ediliyor.

Dün ABD'de 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,72, dolar endeksi ise yüzde 0,5 artışla 101,7 seviyesine yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,4 düşerek 71,4 dolara, altının ons fiyatı ise 2.505 dolarda işlem gördü. Dow Jones yüzde 1,20, S&P 500 ve Nasdaq yüzde 1,16 değer kazanarak kapanırken, endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif başladı.

Avrupa borsalarında alıcılı bir seyir gözlemlenirken, ECB'nin faiz kararı yatırımcıların dikkatinde. Almanya'da açıklanan ağustos enflasyon verileri, yıllık TÜFE’nin yüzde 1,9 artarken, aylık bazda yüzde 0,1 gerilediğini gösterdi. Para piyasaları, ECB'nin politika faizini 25 baz puan düşüreceğini kesin görüyor ve yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puanlık bir indirim bekleniyor.

Bakan Şimşek Çin'de resmi temaslarda bulunacak Bakan Şimşek Çin'de resmi temaslarda bulunacak

Eski ECB Başkanı Mario Draghi, AB ekonomisinin küresel rekabette nasıl kalabileceği konusunda rapor sundu. Raporda, AB'nin ABD ve Çin ile rekabet edebilmesi için daha koordineli sanayi politikası, hızlı karar alma, yatırımları artırma ve ortak borçlanma gerektiği vurgulandı.

Dün Almanya’da DAX 40 yüzde 0,77, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,99, İngiltere’de FTSE 100 yüzde 1,09 ve İtalya’da FTSE MIB yüzde 0,90 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar karışık bir seyirle açıldı.

Asya’da satış baskısı sonrası toparlanma çabaları sürüyor. Çin'deki ağustos dış ticaret fazlası 91 milyar dolar ile beklentileri aştı, ihracat ise yüzde 8,7 arttı. İthalat ise yüzde 0,5 artış ile beklentilerin gerisinde kaldı. Bu durum durgunluk endişelerini artırıyor ve emlak sektöründeki zorluklar da piyasalara yansımakta.

Dolar/yen paritesi, dün yüzde 0,5 artışla 143,2'den kapandı, şu anda 143,1 seviyesinde işlem görmekte. Japonya'da Nikkei 225 yüzde 0,4, Hong Kong'da Hang Seng yüzde 0,5, Güney Kore Koşpi yüzde 0,2, Çin'de Şanghay yüzde 0,1 değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,73 azalışla 9.699,56 puandan tamamladı.

Kaynak: AA