Küresel piyasalar, Hollandalı çip üretim teknolojileri firması ASML'nin hisse değerindeki yüzde 16'dan fazla kayıp, dünya genelinde yarı iletken hisselerini olumsuz etkileyerek genel bir satış dalgasına yol açtı.
ABD'nin bazı orta doğu ülkelerine yapay zeka çipi satışına yönelik kısıtlamaları değerlendirdiği yönündeki haberler de piyasalarda belirsizlik oluşturdu. Bu durum, Nvidia ve Advanced Micro Devices (AMD) gibi büyük teknoloji firmalarının hisselerinde düşüşe neden oldu.
Dün açıklanan bazı makroekonomik veriler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) future kredi politikalarına yönelik beklentileri etkiledi. New York Fed’in açıkladığı imalat endeksi, ekimde eksi 11,9'a düşerek sektörde daralma yaşandığını gösterdi. Ayrıca, enflasyon beklentilerinin de yükseldiği gözlemlendi.
Para piyasalarında, Fed’in gelecek ay 25 baz puanfaiz indirmesi beklenirken, yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık bir indirim olabileceği değerlendiriliyor. Kurumsal bilançolarda ise Goldman Sachs’ın net karında artış yaşanırken, Bank of America ve Citigroup'un karları düştü.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,04 seviyesinde, dolar endeksi ise 103,2 seviyesinden işlem görüyor. Altın fiyatları yüzde 0,5 değer kazanırken, Brent petrolün varil fiyatı ise 74,2 dolara geriledi.
Avrupa borsalarında da satış ağırlıklı bir seyir hakimken, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararına odaklandığı belirtiliyor. Alman yatırımcı güveni, ECB’den daha fazla faiz indirimi beklentilerinin etkisiyle artış gösterdi.
Asya piyasalarında ise teknoloji hisseleri üzerindeki satış baskısı dikkati çekiyor. Genel olarak, piyasalarda dalgalı bir seyir ve belirsizlik sürüyor. Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, değeri artırarak 8.860 puanda kapanmış durumda. Dolar/TL ise 34,2340 seviyelerinde işlem görüyor.
Bugün, konut fiyat endeksi ve özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuyla ilgili verilerin izlenmesi bekleniyor.