Küresel piyasalar, Çin'in kredi faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte olumlu bir başlangıç yaptı. ABD ve Avrupa'da gelen makroekonomik veriler, risk iştahını artırarak yeni haftaya olumlu bir atmosferle geçiş sağladı. Analistler, ABD ve Çin ekonomilerinin durumu ile Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risklerin piyasalara etkilerinin önemli olduğunu belirtiyor.

Çevreyi kirletenlere verilecek cezalar artırıldı Çevreyi kirletenlere verilecek cezalar artırıldı

ABD'de, "yumuşak iniş" beklentileri sürerken şirket bilançolarındaki yoğunluk özellikle hisse senedi ve sektör bazında dalgalanmalara yol açıyor. Ayrıca, bu hafta Washington'da IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantısının gerçekleşecek olması, piyasaların yönü üzerinde etkili olabilecek.

ABD'de yeni konut yapımlarının eylülde %0,5 azaldığı ve inşaat izinlerinin %2,9 gerilediği bilgisi, yatırımcılar için takip edilen veriler arasında. Fed yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyonun %2 hedefinin altında kalması için faizlerde sabırlı olacaklarını vurguladı.

Kurumsal gelişmelerde, Netflix’in beklenenin üzerinde net kar açıklaması hisselerinin %11 değer kazanmasını sağladı. Para piyasalarında Fed’in gelecek ay faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise, Cuma günü %1,8 düşüşle kapandıktan sonra biraz toparladı. Bitcoin fiyatı, anketlerde Trump'ın liderliğini sürdürmesiyle birlikte yükseliş gösterdi.

Avrupa’da borsa endeksleri çoğunlukla yükselişte, ancak İngiltere'de perakende satışların beklenenin altında büyümesi dikkat çekti. Avro Bölgesi'nde ekonmik büyüme beklentilerinin düşmesi ve enflasyon tahminlerinde revizyon yapıldı.

Asya piyasalarında ise Çin’in faiz indirimlerinin olumlu etkisi görülmekte ve Japon yeni, yaklaşan seçimler öncesinde değer kazanıyor. Yurt içinde BIST 100 endeksi, Cuma günü değer kaybederek kapandı. Dolar/TL ise hafif bir artış gösterdi. Bugün yurt içinde sakin bir veri gündemi, yurt dışında ise Almanya'da ÜFE ve ABD'de öncü göstergeler takip edilecek.

Kaynak: AA