Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) temmuz ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ham petrol üretimi temmuzda, önceki aya göre günlük 250 bin varil artarak 27 milyon 340 bin varil oldu.

Bu dönemde, ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi günlük 5 milyon 610 bin varil olarak kaydedildi. Böylece OPEC'in toplam petrol üretimi temmuzda günlük 32 milyon 950 bin varil oldu. Bu miktar, bir önceki ayın seviyesinden günlük 280 bin varil daha yüksek gerçekleşti.

OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde günlük 50 bin varil azalarak 70 milyon 470 bin varil oldu. Küresel petrol üretimi, temmuzda önceki aya göre günlük yaklaşık 230 bin varil artarak 103 milyon 430 varile yükseldi.

Rapora göre, küresel petrol arzındaki artışta, Suudi Arabistan ve Irak başta olmak üzere OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi etkili oldu. Bu üretim, OPEC+ grubu dışındaki üreticilerin üretim kayıplarını fazlasıyla telafi etti.

Liste güncellendi: İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar Liste güncellendi: İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar

Geçen yıla kıyasla günlük yaklaşık 1 milyon 800 bin varilin üzerindeki küresel petrol arzı artışının neredeyse yarısını ABD'nin üretimi oluşturdu.

Küresel petrol arzı tahmini

Rapora göre, bu yıl küresel petrol arzının önceki yıla göre günlük 730 bin varil artarak rekor bir seviye olan 102 milyon 900 bin varile ulaşması bekleniyor. Bu dönemde, OPEC+ grubu dışı üretimde günlük 1 milyon 500 bin varil artış öngörülürken, mevcut gönüllü arz kesintilerinin devam etmesi durumunda OPEC+ grubu üretiminin günlük 760 bin varil azalacağı tahmin ediliyor. Gelecek yıl ise küresel petrol arzının, bu yıla kıyasla günlük 1 milyon 900 bin varil artarak yaklaşık 105 milyon varille yeni bir seviyeye çıkacağı öngörülüyor.

Küresel petrol talebi tahmini

Rapora göre, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 970 bin varil artışla yaklaşık 103 milyon 60 bin varil seviyesinde olması bekleniyor. IEA, geçen ayki raporunda küresel petrol talebinde günlük 974 bin varil artış tahmin etmişti. Talebin, OECD dışı ülkelerde bu yıl günlük 980 bin varil artarak 57 milyon 422 bin varil, OECD ülkelerinde ise günlük 10 bin varil azalarak 45 milyon 638 bin varil olacağı öngörülüyor. Küresel petrol talebinin gelecek yıl ise bu yıla kıyasla günlük 953 bin varil artışla yaklaşık 104 milyon 13 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA