Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

Bu yıl 16-19 Haziran tarihleri arasında idrak edilecek. Bayram gelmeden kurban kesmeyi düşünen vatandaşlar seçim yaparken nelere dikkat edeceklerini araştırmaya başladı. İşte kurbanlık tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

Kurbanlık arzında sorun beklenmiyor - Son Dakika Haberleri

YAŞ SEÇİMİ ÖNEMLİ

Kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

Hayvanın yaşını kontrol etmek için çiftlik kayıtlarına bakabilirsiniz. Kayıtlar yok ise diş gelişimine bakarak onlayabilirsiniz.

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığınca geliştirilen “TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden sorgulanabilmekte. Ayrıca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ adresi üzerinden küpede yer alan kodu girerek hayvan hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sığır veya mandanın iki yaşını doldurduğunu göstermek için alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici diş bulunmalıdır. Koyunlar için ise kurban edilebilmesi için altı aydan büyük olmalı ve anası veya erişkin bir koyun kadar büyük olmalıdır. Keçilerin kurban edilebilmesi için ise bir yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Keçi yaşının tespiti, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin almasıyla yapılır. Devenin kurban edilebilmesi için ise beş yaşında değişen ikinci kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması beklenir.

Büyükbaş hayvanlar doğduktan sonra 3 ay içinde, küçükbaş hayvanlar ise doğumdan itibaren 6 ay içinde küpelenerek kayıt altına alınmalıdır. Belirtilen süreleri geçiren hayvanlar için cezalı küpeleme ve kayıt işlemi uygulanmaktadır. Küpeleme ve kayıt yapılmamış hayvanlar bir işletmeden başka bir işletmeye taşınamaz. Ayrıca bu hayvanların kesim için vatandaşlar tarafından alınması önerilmez.

İşlemleri sanal ortama taşıyan "Tarım Cebimde" uygulaması çiftçileri memnun  etti

KURBAN ALIM YERLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, alacağınız yerdir. Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Tarım Müdürlükleri ve belediyelerin belirlediği resmi yerlerden kurbanlık alınması gerekmektedir.

Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanlar, il içi nakil edilirken kulak küpelerinin,
pasaportlarının, nakil belgelerinin iller arası sevklerde ise veteriner sağlık raporlarının olması zorunludur. Kurban alımı yaparken satışı gerçekleştiren yerden bu belgeleri görmeyi talep edebilirsiniz. Belgelerde 'KURBANLIK UYGUNDUR' kaşesini göreceksiniz.

Ayrıca hayvanların; çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış olmamaları gerekiyor.

Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı.

Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı.

Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı.

Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı.

Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı.

Yara, şişlik ve ödemi olmamalı.

Organları noksan ve işlevsiz olmamalı.

Huzurevi sakinleri yürek sızlattı! Eğer 21 yaşında olsaydım... Huzurevi sakinleri yürek sızlattı! Eğer 21 yaşında olsaydım...

Hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu,  kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olmamalıdır.

Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.

VHO: “Kurbanlık seçimi teknik bilgi gerektirir” - KARS - Kars Press

KURBAN ALIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİKTEN SONRA KESİM YERİ DE ÖNEMLİ

Hayvan kesimleri, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olmalıdır. Kesimlerin sadece Belediye mezbahalarında veya Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmiş kesim yerlerinde veya kendi bahçelerinde yapılması gerektiği vurgulanmalıdır. Ayrıca kesim işlemini yapan kişilerin deneyimli ve ehil olmaları önemlidir. Kesim yapılacak yerlerin temizlik ve dezenfeksiyonu konusunda da önemli görüşler sunulmalıdır. Bu kurallara dikkat edilerek yapılan kesim işlemleri, daha sağlıklı ve hijyenik olacaktır.

2024 Kurbanlık Fiyatları Açıklandı: Detaylar Belli Oldu - Sakarya Son  Dakika Haberleri - Bizim Sakarya Gazetesi

Editör: Hazal Mihrace Göksun