Candan Mert - Muhabir

Kurban Bayramı yaklaşırken, alınan bir dizi önlem gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı tebliğe göre, il ve ilçelerde Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Bu komisyonlar, şehirlerde kurban satış ve kesim yerlerini belirleyecek ve kesim sürecinde gerekli tedbirleri alacaklar.

Kurban satış yerlerinin düzenlenmesi İstanbul'da Kurban Bayramı'ndan 15 gün önce, diğer illerde ise Kurban Bayramı'ndan bir ay önce tamamlanacak ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. Tebliğe göre, İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri 1 Haziran'dan itibaren başlayacak.

UYMAYANLARA VERİLECEK CEZALAR

Kesim yerlerinin denetlenmesi için Halk Eğitim Merkezlerinde "Kurban Kesim Elemanı" yetiştirme ve geliştirme kursları düzenlenecek; bu kurslar 20 saat sürecek. Ayrıca, kesim yerlerinin genel sağlık şartlarına uygunluğu komisyonlar tarafından düzenli olarak denetlenecek.

Yoğunluğu önlemek amacıyla kurban kesimi için randevu sistemi uygulanacak.

Kurallara uymayanlar için idari para cezaları verilecek. Parklar, bahçeler, sokaklar gibi umuma açık alanlarda kurban kesimi yapanlar ile kurallara uymayan tesislere cezai işlem uygulanacak. Ayrıca, kesim sırasında kurbanlık hayvanlara kötü muamele edenlere de cezalar verilecek.

Yasak alanda kurban kesmenin cezası

1) Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, 4.810.-TL idari para cezası uygulanır.

2) Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (1) bendi gereğince; toplu kesimler için 464.585.-TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi hâlinde 11.540.-TL idari para cezası Çevre Kanununun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanır.

Gazetede gördüğü ilanla hayatı değişti! Gazetede gördüğü ilanla hayatı değişti!

b) Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır.

Sağlıksız kurbanlık satana da ceza

c) 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olup bu hükme aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (f) bendi gereğince 2.405.-TL idari para cezası uygulanır.

Dini kurallara uygun kurban kesimi

ç) 5199 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasına göre hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır.

Kaçak kurban kesme cezası

Söz konusu kurallara uymayan kişilere yukarıda belirlenen tutarlarda para cezaları kesilecek. Konutlarda kaçak kurban kesmenin para cezası 2024 yılıl için 11 bin 540 TL olarak açıklandı.

Editör: Candan Mert