DEMET İLCE / MUHABİR

İnsan beyni bazı cümleleri 'göz açıp kapayıncaya kadar' işleyebiliyor İnsan beyni bazı cümleleri 'göz açıp kapayıncaya kadar' işleyebiliyor

Yağmur ormanları gürültülü bir yer olabilir, peki başınız belaya girerse sesinizi nasıl duyurabilirsiniz? Kurbağa için cevap, bir çığlık atmaktır; ancak bu, biz insanların doğal olarak duyamayacağı bir çığlıktır. Ancak bilim adamlarından oluşan bir ekip bunu ilk kez başarıyla kaydetti.

Hayvanlar aleminde iletişim ve ekolokasyon için ultrason kullanımı yaygındır; yarasaların, yunusların ve balinaların bunu kullandığı bilinmektedir. Kurbağalar ultrasonu gevezelik etmek için de kullanabilir, ancak bazı araştırmacılar bunu imdat çağrıları yapmak için de kullanabileceğinden şüpheleniyor.

Brezilya Atlantik Yağmur Ormanlarına özgü bir kurbağanın (Haddadus binotatus) çığlıkları bu teorinin doğrulanmasına yardımcı oldu.

Bunu yapabilmek için ekibin kurbağaları savunma moduna geçirmesi gerekiyordu. Bu, yırtıcı bir hayvanın saldırısını simüle etmek için denenmiş ve test edilmiş bir yöntem olan kurbağaları arka bacaklarından tutmayı içeriyordu. Buna karşılık kurbağalar vücutlarının ön kısmını yukarı kaldırır, başlarını geriye doğru çeker ve sanki kendilerini hazırlıyormuşçasına ağızlarını genişçe açar ve ardından ağızlarını kısmen kapatırlar.

Ekran Görüntüsü 2024 04 06 150843

Kayıtların iki kez ortaya çıkardığı gibi, ağzın bu hafif kapanması yüksek frekanslı bir imdat çağrısıyla aynı zamana denk geldi. Çağrıların bazı kısımları, insanların duyabileceği bir frekans olan 7 ila 20 kilohertz arasında olmasına rağmen, 20 kHz'in üzerine ve 44 kHz'e kadar çıkan bileşenler de vardı; bu, insanların duyamadığı ultrason bölgesidir.

Kurbağaların savunmaya yönelik konumları, imdat çağrısının aynı zamanda savunma amaçlı olduğunu da gösteriyor ancak çağrının tam olarak yırtıcı hayvanları savuşturmak için nasıl kullanıldığı belirsiz. Bir olasılık, bir dizi farklı yırtıcı hayvanı korkutup kaçırmasıdır.

İlk yazar Ubiratà Ferreira Souza, yaptığı açıklamada, "Yarasalar, kemirgenler ve küçük primatlar gibi amfibilerin bazı potansiyel yırtıcıları, insanların yapamayacağı bu frekansta sesler yayabiliyor ve duyabiliyor. Varsayımlarımızdan biri, imdat çağrısının bunlardan bazılarına yönelik olduğu yönünde; ancak aynı zamanda geniş frekans bandının mümkün olduğu kadar çok yırtıcıyı korkutması gerektiği anlamında genel bir durum da olabilir." dedi.

Ancak yırtıcı hayvanları korkutmak için kafalarını uçurmak sadece bir teori. Araştırmacılar, bunun aynı zamanda yırtıcı hayvanların avcılarına da bir çağrı olabileceğini öne sürüyor.

"Bu çağrı, kurbağayı yemek üzere olan bir yılana saldıracak bir baykuşu çekmek için yapılmış olabilir mi?" Souza bir hipotez öne sürdü.

Bu, ekibin gelecekteki araştırmalarla cevaplamayı umduğu bir soru ve aynı zamanda sessizce çığlık atan başka kurbağa türlerinin de bulunup bulunmadığını belirleyeceğini umuyorlar.

Muhabir: Demet İlce