Nihat Nasır - Muhabir
Dünyayı etkileyen COVID-19 salgını sırasında kurulan KUISCID, enfeksiyon hastalıkları alanındaki bilimsel ve akademik çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlıyor. Tekirdağ'dan Erzurum'a kadar pek çok şehirden uzmanlar, Türkiye'nin enfeksiyon hastalıklarında yaşadığı sorunlara yerel çözüm üretecek bir rehber hazırlamak için çalışıyor.
Raporun nihai hali bu yılın sonunda kamuoyu ile paylaşılacak. Şubat 2024'te İş Kuleleri'nde düzenlenen yarıyıl değerlendirme toplantısına, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Önder Eryiğit ve raporun hazırlanmasında önemli rol oynayan uzman bilim insanları katıldı.
KUISCID Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, rapora ilişkin değerlendirmesinde, "Antibiyotik direnci başta olmak üzere enfeksiyon hastalıkları alanında Türkiye, Avrupa'da en çok sorun yaşayan ülkelerden biri. Bu sorunlara kendi uzmanlarımız tarafından üretilen çözüm önerilerine ihtiyaç var. Kendi sorunlarımıza Amerika ya da İngiltere'de hazırlanmış rehberlerle değil, kendi uzmanlığımızla çözüm bulmak istiyoruz" dedi.
Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bulguların uluslararası hakemli dergilerde yayımlanması ve daha sonra bir kitap haline getirilmesi hedefleniyor. Prof. Dr. Ergönül, "KUISCID olarak Dünya Sağlık Örgütü'nden Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'ne kadar pek çok kurumla iş birliklerimiz var. Koç Üniversitesi'nde İş Bankası'nın desteğiyle güçlü bir araştırma merkezine sahibiz. Bu çalışmanın İş Bankası'nın 100. yılına denk gelmesi de ayrıca önemli. Ulusal ve uluslararası çalışmalarımızla Türkiye'de ve dünyada bilimsel üretime devam ediyoruz." şeklinde konuştu.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Raporu'nda ülkemiz için tehdit oluşturan enfeksiyon hastalıklarında tanı, tedavi ve korunma alanlarında son durum değerlendiriliyor. Solunum yolu enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonları, gastrointestinal sistem enfeksiyonları, sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyonlar, antimikrobiyal yönetim, vektörlerle bulaşan enfeksiyonlar, HIV enfeksiyonu, COVID-19, bağışıklama, sinir sistemi enfeksiyonları ve Tüberküloz gibi konular ele alınıyor.