Kuantum dünyasının tuhaf yasalarıyla gündelik fiziğin tanıdık kuralları, İspanya ve İtalya’dan araştırmacıların yürüttüğü bir deneyde çarpıcı şekilde kesişti. Potasyum-41 ve rubidyum-87 izotoplarından oluşan ultra soğuk bir gazda ilk kez “kuantum yağmuru” gözlemlendi. Bu yağmurda, gaz parçacıkları küçük damlacıklara ayrılarak klasik sıvı dinamiğini andıran bir davranış sergiledi.

PARÇALANARAK KÜÇÜK BİR DAMLACIĞA DÖNÜŞTÜ

Araştırma ekibi, saniyenin yalnızca milyonda biri kadar sürede var olan bu egzotik kuantum damlacıkların davranışlarını analiz ederek, klasik fizik kurallarıyla kuantum etkileri arasında bir köprü kurdu. Deneyde, kuantum sıvısı bir dalga kılavuzuna salındığında, parçalanarak birçok küçük damlacık oluşturdu. Bu süreç, klasik sıvılarda görülen ve "Plateau–Rayleigh kararsızlığı" olarak bilinen fiziksel bir olgunun kuantum gazlarında da geçerli olabileceğini gösterdi.

OpenAI, 'yalakalık yapan' ChatGPT güncellemesini geri çekti OpenAI, 'yalakalık yapan' ChatGPT güncellemesini geri çekti

Floransa Üniversitesi’nden fizikçi Chiara Fort, “Bu deneyle, klasik sıvılarda sıkça rastlanan bir fenomenin ilk kez atomik gazlar dünyasında da gözlemlenebileceğini ortaya koyduk” dedi.

Elde edilen bulgular, gelecekte kuantum teknolojilerinde kullanılabilecek yeni araçlar geliştirmek için umut vadediyor.

Editör: Berfin Bitirim